Četvorica članova Moto-kluba “Noćni vukovi” Republike Srpske iz Brčkog učestvovaće danas i sutra na međunarodnom bajk-šouu “Ruski san” u Sevastopolju na kojem se očekuje prisustvo više od 350.000 ljudi, rekao je Srni predsjednik ovog kluba Goran Tadić.

Opširnije...
0
0
0
s2sdefault
0
0
0
s2sdefault
0
0
0
s2sdefault

Nakon što je jučer Policija Brčko distrikta sprovela akciju kodnog naziva ” Manijak” tokom  koje je izvršen pretres na pet lokacija, brčanski poduzetnik Miroslav Lukić je podnio  tužbu protiv policije zbog pretresa njegovog poslovno stambenog objekta i načina na koji je to urađeno .

Opširnije...
0
0
0
s2sdefault
0
0
0
s2sdefault

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom”, koja posmatra predizborni period u BiH je na današnjoj press konferenciji u Banja Luci prezentovala nalaze dugoročnog posmatranja u prve tri sedmice izvještavanja posmatrača/ica (od 23.7. do 13.8.) i izrazila zabrinutost zbog broja uočenih izbornih nepravilnosti. Prema nalazima dugoročnih posmatrača/ica Koalicije ‘’Pod lupom’’ i u trećoj sedmici izvještavanja izborne nepravilnosti i kršenja Izbornog zakona BiH se nastavljaju. Do sada je zabilježeno 135 slučajeva preuranjene, zakonom zabranjene kampanje i plaćenog oglašavanja u svakoj trećoj općini u BiH. To ukazuje na ovu masovnu pojavu i povećan broj kršenja Izbornog zakona u ovom segmentu u odnosu na Opće izbore 2014. i Lokalne 2016.. Evidentirano je 18 različitih političkih subjekata koji su počeli sa prijevremenom plaćenom kampanjom. Primijećena je i zloupotreba javnih resursa u cilju kampanje kao što je intenziviranje javnih radova i zapošljavanje u javnom sektoru.

‘’Zakon je izričit u smislu da je zabranjen svaki oblik plaćenog političkog oglašavanja, a da su dozvoljene redovne aktivnosti stranaka. Intenzivne javne tribine u avgustu zasigurno ne spadaju u redovne aktivnosti političkih subjekata’’- naglasila je Jelena Tanasković Mićanović, koordinatorica za javne politike Koalicije ‘’Pod lupom’’.

Sumnja se u ažurnost biračkih spisakova u tri općine: Ključ, Bosanska Krupa i Ravno. U Općini Ključ Centar za birački spisak uopće ne radi i tu je odgovornost preuzela Općinska izborna komisija Ključ. U Općini Ravno postoji sumnja da je određeni broj mrtvih lica na biračkom spisku, a iz Centra za birački spisak navode činjenicu da se veliki broj stanovnika odselio te da nemaju podatke o umrlim.

Sve lokalne izborne komisije rade u punom sastavu. Međutim, uočeno je da 10 lokalnih izbornih komisija ne poštuje odredbe Izbornog zakona BiH o ravnopravnosti spolova a 14 nema adekvatne uslove za rad koji se ogledaju u, kako navode, neadekvatnim prostorijama za rad, lošoj opremi i nedostatku finansijskih sredstava.

‘’Ovo je napredak u odnosu na prve dvije sedmice izvještavanja, ali još uvijek u opasnost može dovesti implementaciju izbora na kvalitetan način te još jednom apelujemo na lokalnu administraciju da omogući adektvatne uslove za rad lokalnim izbornim komisijama u ovim općinama’’- kazala je Bojana Trninić, regionalna koordinatorica Koalicije ‘’Pod lupom’’.

Dugoročni posmatrači/ce Koalicije osim što posmatraju rad i sjednice lokalnih izbornih komisija prate i aktivnosti predviđene izbornim kalendarom i poštivanje rokova. Uočeno je da 4 lokalne izborne komisije nisu uputile poziv političkim subjektima za žrijebanje članova biračkih odbora do 08.8., a 21 lokalna izborna komisija nije dodijelila pozicije političkim subjektima u biračkim odborima čime su prekršile rok za ove aktivnosti. Međutim, neke od njih navode da su dobile suglasnost CIK-a za prolongiranje žrijebanja.

Zabilježeni su i slučajevi pritisaka na birače i kupovine glasova koji se ogledaju u nuđenju novca , nuđenju poklona i drugih protuusluga za glas. U pet općina izražena je sumnja u nezakonitu trgovinu mjestima u biračkim odborima koje će Koalicija dodatno istražiti.

‘’Navedene izborne nepravilnosti zabilježene u samo prve tri sedmice izvještavanja dugoročnih posmatrača/ica Koalicije „Pod lupom“ I nažalost upućuju na to da nećemo imati slobodne i poštene izbore u pravom smislu te riječi ni ove godine’’ – izrazio je zabrinutost direktor projekta Koalicija ‘’Pod lupom’’, Dario Jovanović.

Vjerujemo da će izmjena koju je usvojila Centralna izborna komisija na preporuku Koalicije, a koja se odnosi na objavljivanje imena svih članova biračkih odbora sa pripadnošću političkom subjektu i to nakon imenovanja u birački odbor i na izborni dan, značajno sprječiti razmjene i potencijalne nezakonite trgovine mjestima u biračkim odborima koje će i ako se dese biti vidljive. Koalicija će javno objaviti online bazu svih imenovanih članova biračkih odbora sa pripadnošću političkom subjektu i omogućiti pretraživanje članova po imenu i prezimenu, političkom subjketu, biračkom mjestu, općini ili gradu.

Podsjećamo građane i građanke Bosne i Hercegovine da se mogu prijaviti za posmatrače/ice izbornog dana na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org, te da prijave uočene izborne nepravilnosti putem navedenih kontakata.

        Primjeri nepravilnosti do 12.8.2018.

— 10 lokalnih izbornih komisija ne poštuje odredbe Izbornog zakona BiH o ravnopravnosti spolova: BOSANSKI PETROVAC, BOSANSKO GRAHOVO, DOMALJEVAC – ŠAMAC, GLAMOČ, KRUPA NA UNI, NOVO SARAJEVO, PETROVAC, ŠIROKI BRIJEG, STOLAC i ZVORNIK

– 14 lokalnih izbornih komisija nema adekvatne uslove za rad koji se, prema navodima članova LIK, odnose na neadekvatne prostorije za rad, lošu opremu i nedostatak finansijskih sredstava: DONJI ŽABAR, DRVAR, GRADIŠKA, ISTOČNI MOSTAR, KALESIJA, LIVNO, MAGLAJ, OSMACI, PELAGIĆEVO, RIBNIK, ŠEKOVIĆI, SOKOLAC, USORA i VUKOSAVLJE

– Općinska izborna komisija Jezero nema usvojen Pravilnik o radu a kako navode isti će biti usvojen do kraja avgusta

– 4 lokalne izborne komisije nisu uputile poziv političkim subjektima za žrijebanje članova biračkih odbora do 08.08. čime su prekršile rok za ovu aktivnost: DONJI ŽABAR, KUPRES (RS), MILIĆI i RIBNIK

– 21 lokalna izborna komisija nije dodijelila pozicije političkim subjektima u biračkim odborima do 08.08. tj. nisu održale žrijebanje za članove BO čime su prekršile rok za ovu aktivnost: BERKOVIĆI, BOSANSKO GRAHOVO, BUSOVAČA, ČELIĆ, DOBOJ JUG, DOBRETIĆI, DONJI ŽABAR, DRVAR, ISTOČNI MOSTAR, JAJCE, KREŠEVO, KUPRES (RS), MILIĆI, NOVI GRAD, RIBNIK, SRBAC, TEOČAK, TEŠANJ, TOMISLAVGRAD, USORA i VOGOŠĆA. Međutim, neke od njih navode da su dobile suglasnost CIK-a za prolongiranje žrijebanje

– Izražene su sumnje u ažurnost biračkog spiska u 3 općine: BOSANSKA KRUPA, KLJUČ i RAVNO. U Općini Ključ Centar za birački spisak ne radi te je lokalna izborna komisija preuzela tu odgovornost.

U Općini Ravno postoji sumnja da je određeni broj umrlih lica na spisku koji se vode kao živi, a razlog tome jeste iseljavanje ljudi iz općine pri čemu Centar za birački spisak nikada nije dobio podatke o umrlima.

– Preruranjena, zakonom zabranjena izborna kampanja i plaćeno oglašavanje zabilježeno je u 135 slučajeva u svakoj trećoj općini u BiH što upućuje na masovnost ove pojave i povećanje kršenja zakona u ovom segmentu u odnosu na Opće izbore 2014. i Lokalne izbore 2016. Godine.

-Do sada je zabilježeno da je 18 različitih političkih subjekata kršilo odredbe IZ BiH i vodilo prijevremenu, zakonom zabranjenu izbornu kampanju koja se najčešće ogleda u plaćenom oglašavanju na društvenim mrežama i organiziranju javnih događaja čiji je cilj promocija političke stranke ili kandidata/kinje na izborima što ukazuje na masovnu pojavu ove vrste nepravilnosti.

STRANKE: Demokratski narodni savez (DNS), Laburistička stranka, Mirsad Hadžikadić, Narod i pravda, Narodna stranka Radom za boljitak (NSRzB), Naša stranka (NS), Nezavisni blok (NB), Nezavisni demokratski pokret (NDP), Partija demokratskog progresa, (PDP), Pokret demokratske akcije (PDA), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Savez za bolju budućnost BiH (SBB), Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Socijalistička partija (SP), Srpska demokratska stranka (SDS), Srpska napredna stranka (SNS), Stranka demokratske akcije (SDA) i Ujedninjena Srpska.

– Zabilježeni su i slučajevi pritisaka na birače i kupovine glasove koji se ogledaju u nuđenju novca za glas, nuđenju poklona i drugih protuusluga za glas: BANJA LUKA i ISTOČNA ILIDŽA

 

Koalicija za slobodne i poštene izbore - "Pod lupom"    

0
0
0
s2sdefault