Na području Distrikta nema opasnosti od poplava

Na području Brčko Distrikta BiH trenutno nema opasnosti od poplava, izjavio je danas Mirsad Hasanbašć, koordinator za krizne situacije u Odjeljenju za javnu bezbjednost.

On kaže da se, s obzirom na najavljeni rast temperatura, porast vodostaja rijeka očekuje sredinom sedmice pa do vikenda.

„Nema razloga za paniku jer je vodostaj rijeke Save nizak za ovo doba godine i mislim da će Sava primiti svu vodu iz pritoka, pa ne bi trebalo doći do poplava. Mi ćemo u svakom slučaju pratiti stanje na terenu i biti pripravni sa svim svojim ljudstvom i materijalno tehničkim sredstvima da blagovremeno reagujemo u slučaju da se desi nešto nepredviđeno”, kaže Hasanbašić.

Prema njegovim riječima, Odjeljenje za javnu bezbjednost ima dovoljno ljudstva i opreme, a dobra je saradnja i sa nevladinim sektorom u oblasti zaštite i spašavanja koji se po potrebi angažuju.

Nadležni svakodnevno prate i situaciju oko klizišta koja je za sada dobra ali, kako je rekao Hasanbašić, nakon naglog otapanja snijega, realna opasnost od  pokretanja klizišta i pomjeranja tla, uvijek postoji.

Na području Distrikta Brčko ima oko 150 registrovanih klizišta, od kojih su neka nedavno sanirana, ali ima i aktivnih lokacija koja se nadziru.

 

Izvor Radio Brčko

Pin It
Print Friendly, PDF & Email