Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Distriktu

U skladu s Odlukom Skupštine Brčko Distrikta BiH Komisija za obrazovanje, sport, kulturu i saradnju s vjerskim zajednicama održala je danas javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Brčko Distriktu BiH.

Učešće u javnoj raspravi kojoj su prisustvovali predsjednik i dopredsjednik Skupštine Brčko Distrikta, Esed Kadrić i Ivo Filipović, uzeli su predstavnici stručne javnosti, predstavnici Ekonomskog fakulteta, Visoke škole „Empirika“, Evropskog i Internacionalnog univerziteta u Brčkom.

Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje rekao je da se izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju rješavaju dosadašnji problemi vezani za  akreditovanje visokoškolskih ustanova. Jedna od ključnih izmjena i dopuna je i razdvajanje upravnog od inspekcijskog nadzora.

- Cilj izmjena i dopuna Zakona jeste da se riješe nedostaci koji su prepoznati proteklih godina, a koji se uglavnom odnose na probleme akreditovanja i licenciranja visokoškolskih ustanova – rekao je Vukašin Panić, predsjedavajući Komisije za obrazovanje, sport, kulturu i saradnju s vjerskim zajednicama. Predstavnici nadležnog odjeljenja i skupštinske komisije istakli su da se očekuje da stručna i javna rasprava ukažu na eventualne nedostatke u ponuđenom tekstu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju prije njegovog razmatranja i usvajanja u Skupštini, u drugom čitanju.

- Svi očekujemo da će se izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu BiH unaprijediti stanje u ovoj oblasti i stvoriti pravni okvir koji će omogućiti da prevaziđemo nesporazume i nesuglasice - rekao je Siniša Bilić, dekan Fakulteta za menadžment Internacionalnog univerziteta u Brčkom. Dodao je da bi prije svega trebalo donijeti pravilnik za obnavljanje procesa akreditacije kako bi univerziteti mogli dokazati da posjeduju određene kvalitete u skladu sa standardima u oblasti visokog obrazovanja.

Komisija za obrazovanje, sport, kulturu i saradnju s vjerskim zajednicama sumirat će rezultate javne rasprave i podnijeti izvještaj Skupštini. U skladu sa skupštinskom Odlukom o sprovođenju javne rasprave, Komisija je zadužena da zapisnik s javne rasprave dostavi zastupnicima najmanje 15 dana prije upućivanja Nacrta ovog zakona u proceduru drugog čitanja.

Očigledno da se javna rasprava vodila bez jasno definiranog problema zbog kojeg je i došlo da izmjene Zakona o visokom obrazovanju, pa je samim tim za očekivati da se ovim izmjenama neće ni postići oni efekti koji bi se objektivno trebali postići shodno uočenim problemima u visokom obrazovanju Brčko Distrikta BiH. Shodno disonantnim tonovima koji su se mogli čuti na javnoj raspravi za tako nešto ne postoji ni političko jedinstvo vladajućih.

 

bF
Izvor: Skupština Brčko Distrikta BiH

Pin It
Print Friendly, PDF & Email