Osnovni sud u Brčkom osudio Miroslava Tomića za krivično djelo ugrožavanja sigurnosti

Postupajući po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta BiH  Osnovni sud u Brčkom  donio je presudu kojom je Miroslava Tomića (27) osudio za prijetnje upućene sutkinji i policijskim službenicima tokom njegovog  procesuiranja za paljevine u D. Dubravama.

  Tomiću,  koji je za to nedavno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, ovaj put je izrečena jednogodišnja zatvorska kazna,  nakon što  je Tužilaštvo dokazalo da je pored ranijih osuda,  kriv i za dva krivična djela ugrožavanja sigurnosti.

Podsjetimo, optužnicom Tužilaštva Distrikta  27-godišnji Tomić tereti se da je nakon hapšenja početkom prošle godine, u toku provođenja istražnog postupka zbog krivičnih djela paljevine i izazivanja opće opasnosti, prijetnjama ugrozio sigurnost više službenih lica u vezi s vršenjem njihove funkcije. Njemu je stavljeno na teret da je tada izrekao ozbiljnu prijetnju sutkinji, koja ga je ranije osudila za krivično djelo ubistva, te policijskim službenicima angažiranim na njegovom procesuiranju. Optužnica protiv Tomića sudu je dostavljena s prijedlogom da mu se izrekne  mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja.

Ocjenjujući da su dokazani svi optužni navodi Osnovni sud je optuženog oglasio krivim za krivično djelo iz optužnice i izrekao mu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Ova presuda nije pravosnažna budući da je optuženi, jednako kao i Tužilaštvo Distrikta, može pobijati žalbom.

 

Izvor: BDC TV

Pin It
Print Friendly, PDF & Email