“Ujedinjene žene Brčko Distrikta” organizovale akademiju u povodu Međunarodnog dana žena

U organizaciji više brčanskih udruženja žena sva tri naroda koje nose naziv “Ujedinjene žene Brčko Distrikta”, sinoć je u Domu kulture prvi put organizovana svečana akademija povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Prema riječima Munevere Kaloper, koordinatorke ove organizacije, želja je bila dati veći značaj ovom prazniku jer je on do sada prolazio u sjenci Dana Distrikta.

Na samom početku, podsjetilo se na historijske činjenice o tome kako je 8. mart proglašen Međunarodnim danom žena, te za koja prava su se borile i na koji način izborile tadašnje žene.

Na ovoj svečanoj akademiji, učešće u kulturno-zabavnom programu su uzeli Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta”, Hrvatsko kulturno društvo “Napredak”, te Kuća za mlade “Prijateljstvo- Amica” iz Tuzle.

Publika je imala priliku uživati u pjesmama mješovitog hora BZK “Preporod”, recitacijama Slavice Jekić, Vedada Pobića i djece iz “Amice”, folklornim igrama “Prosvjete” i“Preporoda”, izvornim pjesmama članica HKD “Zovik”, te pjesmama Aleksandre Lizdek uz pratnju na klaviru Anje Petković.

Posebna gošća večeri bila je Nermina Sinanagić koja je, svojim nastupom, željela dati doprinos obilježavanju ovog praznika.

U sklopu obilježavanja Dana žena, “Ujedinjene žene Distrikta” sutra će obići tri staračka doma gdje će svim štićenicima podijeliti paketiće, a ženama i karanfile. Također će posjetiti Odjel Ginekologije gdje će pacijenticama čestitati ovaj praznik i uručiti cvijeće.

Obilježavanje Međunarodnog dana žena finansirali su gradonačelnik Siniša Milić i predsjednik Skupštine, Esed Kadrić.

 

Izvor: Radio Brčko

Pin It