Podnesen Izvještaj Tužilaštvu Distrikta o sumnji u počinjenje krivičnog djela protiv Zdravstvenog centra Brčko i odgovornih osoba

Tužilaštvu Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u petak je podnesen Izvještaj o sumnji u počinjenje krivičnog djela protiv Javne zdravstvene ustanove (JZU) Zdravstveni centar Brčko i odgovornih osoba iz JZU-a, javlja Otisak.ba.

Izvještaj su podnijeli Jasmina Mujkanović i Halil Muhadri, zastupani po advokatu iz Tuzle Mirnesu Ajanoviću, radi sumnje u počinjenje krivičnog djela nesavjesnog liječenja, u vezi sa nepružanjem medicinske pomoći i teškim krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi.

Podnosioci predlažu da Tužilaštvo izvrši uvid u predložene materijalne dokaze, da sasluša odgovorne osobe i podnosioce Izvještaja, da izvrši izuzimanje kompletne medicinske dokumentacije, da po potrebi izvede i druge dokaze, a da potom, ukoliko se Izvještaj pokaže osnovanim, provede postupak protiv prijavljenih.

Na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, 21. jula prošle godine, umrlo je novorođenče, sin podnosilaca Izvještaja, koje je rođeno prethodnog dana u Zdravstvenom centru Brčko.

Obdukcijom u Tuzli, 24. jula, kao uzrok smrti utvrđena je sepsa.

U Izvještaju se navodi da je majka još za vrijeme trudnoće bila nesavjesno liječena od strane ginekologa koji su i vodili njenu trudnoću, te se izražava sumnja da je zbog nesavjesnog liječenja došlo do smrti novorođenčeta, što podnosioci potkrepljuju nalazima, trudničkim kartonom i svom drugom raspoloživom medicinskom dokumentacijom.

 

Izvor: Otisak.ba

Pin It