LOŠ POLOŽAJ BUBREŽNIH BOLESNIKA U BRČKO DISTRIKTU

Članovi Udruženja “Bubreg” iz Brčkog obilježili su 10 godina postojanja i rada ovog udruženja. Bila je ovo prilika da progovore o uslovima u kojima žive i djeluju, te problemima sa kojima se bubrežni bolesnici u Brčkom suočavaju.

U Distriktu je trenutno 76 dijaliznih pacijenata koji svaki drugi dan idu na dijalizu, međutim taj broj bi, prema riječima članova ovog udruženja, uskoro mogao biti i 100.
“Jedan od osnovnih problema je što dijalizni pacijenti nisu uvršteni u Zakon o socijalnoj zaštiti, kao što je to slučaj u FBiH i RS-u. Mi pokušavamo osam godina da to promijenimo. Kontaktirali smo sa nadležnima ali u ovom novom zakonu nas nema.

Ovih dana smo pokušali doći do rješenja koje bi omogućilo da neki naši pacijenti dođu na listu čekanja za transplataciju u Federaciji. Dobili smo obećanje pa ćemo vidjeti hoće li biti i održano.

Također, esencijalna lista lijekova u Brčko Distriktu za nas dijalizne pacijente, pogotovo one koji imaju povećanju količinu fosfora i kalija, je loša. Lijekovi su skupi a naši pacijenti to ne mogu finansijski izmoći. Jedan od problema sa kojima se naše udruženje susreće već deset godina je nedostatak prostorija za rad.

Svake godine upućujemo dopise Kancelariji za upravljanje javnom imovinom, ali uzalud” rekao je Hadžib Karamujić, predsjednik Udruženja “Bubreg”.

 

BDC TV

Pin It