Za klizište uz Fabriku vode u Brčkom čeka se stručno mišljenje

Nakon topljenja snijega i kišnih padavina očekivano je bilo da će se pokrenuti neko od 150 klizišta registrovanih u Brčko Distriktu BiH. Međutim dogodila se pojava novog, kod Fabrike vode u Brčkom.

Od petka  je aktuelan odron i pomjeranje tla na ovoj lokaciji. Koordinator za krizne situacije u Odjeljenju za javnu sigurnost kaže da je Vlada  jutros formirala radnu grupu a bit će zatraženo i stručno mišljenje iz Rudarsko geološkog fakulteta u Tuzli o tome na koji način bi problem mogao biti riješen.

“Odron je dug oko 30 metara, dubine tri do četiri metra. Opadanjem nivoa Save će se vjerovatno još više produbiti. Trenutno Fabrika nije ugrožena ali  klizište nije daleko od retenzije i same fabrike. Voljeli bismo ovo uraditi preventivno, kako bi zaustavili odron, kako ne bi došlo do komplikacija sa instalacijama i cijevima koje su pod zemljom” rekao je Mirsad Hasanbašić, koordinator za krizne situacije.

Iz JP Komunalno Brčko ističu da  su tokom vikenda budno pratili lokaciju na kojoj se pojavilo klizište, te da zasada nema bojazni po rad Fabrike vode.

“U ovom momentu bitno je naglasiti da vodosnabdijevanje građana Brčko distrikta vodom za piće teče predviđenom dinamikom, po planu proizvodnje i da klizište u ovom momentu ne ugrožava sam proces vodosnabdijevanja” rekla je Nataša Katanić, v.d. šefa RJ Vodovod i kanalizacija.

Kada su u pitanju ostala klizišta na području Brčko Distrikta Odjeljenje za javnu sigurnost zasada nije imalo dojava o kretanju tla. Bilo je plavljenja u Drenavi i između Laništa i Donjeg Vukšića ali ništa alarmantno.

 

Agencije

Pin It