Odgođena sjednica Skupštine: Krndelj, Mendeš i Stjepanović opravdali izostanak!

Sjednica Skupština Brčko Distrikta BiH, na kojoj je trebalo biti razmatranje i usvajanje budžeta za 2018. godinu, prekinuta je zbog izostanka tri poslanika iz reda hrvatskog naroda.

Izostanak sa sjednice danas su opravdali Ivan Krndelj, Pejo Mendeš i Tomislav Stjepanović, sva tri poslanika iz reda hrvatskog naroda. Po riječima predsjednika Skupštine Brčko distrikta Eseda Kadrića u pitanju je slučajnost da se baš ova tri poslanika nisu pojavila na sjednici na kojoj je trebao da bude usvojen budžet.

“Slučajna, po meni, koincidencija je da tri poslanika iz jednog naroda, iz reda hrvatskog naroda,  su danas opravdali svoje odsustvo. Od toga je jedan poslanik čak priložio i ljekarsko uvjerenje da ne može danas biti prisutan na sjednici. Vjerujem da će do srijede neki od njih ozdraviti ili će prestati razlozi njihove spriječenosti da budu na sjednici kako bismo krenuli u usvajanje najvažnijeg dokumenta za ovu lokalnu zajednicu u toku jedne godine” rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH.

Na pitanje novinara šta će se desiti ukoliko ovi poslanici u međuvremenu ne ozdrave Kadrić opet potencira slučajnost, međutim i ističe da ukoliko se bude radilo o opstrukciji Skupština ima načine da istoj stane u kraj.

“Strategija Skupštine je da budžet mora biti usvojen i mi ćemo to utraditi, sa opstrukcijama ili bez njih. Imamo jasnu sudsku praksu koja ne dozvoljava da iko opstruiše rad Skupštine i donošenje važnih dokumenata” rekao je Kadrić.

Za opozicione poslanike Statut je u ovom slučaju vrlo jasan, pogotovo kada je u pitanju nacionalni kvorum prilikom usvajanja budžeta.

“Radi se o manjem broju poslanika iz reda hrvatske nacionalnosti. Statut i Poslovnik su jasni. U slučaju opravdanog odsustva ne može se pristupiti niti razmatranju niti usvajanju odluka koje podliježu afirmaciji.  Da li je Skupštinska većina pribjeći već poznatom receptu prevazilaženja ovakve situacije, odnosno izglasavanju zaključka o neopravdanosti odsustva, ja u ovom trenutku ne znam” rekao je Suad Burić, poslanik SDP-a u Skupštini Brčko distrikta BiH.

 

Izvor: BDC TV

Pin It