Razmišlja se o proglašavanju redovnih mjera odbrane od poplava u Brčkom!?

Nivo rijeke Save kod Brčkog izmjeren danas u 11 časova iznosio je 902 centimetara i svakog sata konstantno raste po jedan centimenar, izjavio je danas Mirsad Hasanbašić, koordinator za krizne situacije u Odjeljenju za javnu bezbjednost Vlade Distrikta.

Prema njegovim riječima, nivo rijeke Save u Šamcu je 6,60 i u dogovoru sa Odjeljenjem za poljoprivredu razmišlja se o proglašavanju redovnih mjera odbrane od poplava dok se vanredne mjere odbrane od poplava proglašavaju na 7 metara.

„Ukoliko Sava nastavi rasti, put za Drenavu bi ponovo mogao biti poplavljen“, kaže Hasanbašić.

Sa porastom rijeke Save, rijeke Tinja i Brka imaju usporeni protok na ušću u Savu, dok uzvodno u gornjim tokovima pomenutih rijeka nema problema.

„Očekuju se problemi u pojedinim gradskim mjesnim zajednicama vezano za kanalizaciju i površinske vode. Podzemne vode već su izbile na Burića Brdu i Srpskoj Varoši u naselju kod mosta, ali kuće još uvijek nisu ugrožene“, naveo je Hasanbašić.

On naglašava da je situacija za sada pod kontrolom, konstanto se obilazi teren, a do kraja dana biće organizovana neka vrsta dežurstva i praćenja kritičnih tačaka.

Hasanbašić je pozvao građane da se, ukoliko primijete probleme sa vodom ili klizištima, obrate na broj komunikacionog centra 121.

 

Agencije

Pin It