XII Međunarodni Sajam pčelarstva i pčelarske opreme u Brčko Distriktu BiH

Tradicionalni  XII  Međunarodni Sajam pčelarstva  i pčelarske opreme  pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta u organizaciji udruženja pčelara “Matica”, “Pčela” Gornji Rahić i “Brčko” svečano je otvoren danas na Trgu mladih u Brčkom.

XII  Međunarodni sajam  pčelarstva i pčelarske opreme svečano je otvorio gradonačelnik Siniša Milić.    

“Kada je riječ o pčelarstvu ove godine smo napravili pomak. Povećan je iznos podsticaja za pčelare. Po jednoj košnici pčelari dobijaju 30 konvertibilnih maraka što je mnogo više nego u okruženju. Na prostoru Brčko distrikta imamo oko 11.000 košnica koje se podstiču na ovaj način. Bitno je da se kroz ovakav Sajam promoviše zdrava ishrana, kvalitet meda i nama koji možda ne poznajemo dovoljno tu oblast” rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikt BiH.

Na ovogodišnjem Sajmu učestvuje oko 60 izlagača iz Bosne i Hercegovine i regije koji su predstavili više vrsta meda i drugih pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme.
“Imali smo ocjenjivanje meda. Bilo je 90 uzoraka od kojih je komisija eliminisala 16 jer nisu zadovoljili parametre” rekao je Nikola Kerezović, predsjednik Udruženja „Matica“.

Tegla meda može se kupiti po cijeni od 12 do 15  konvertibilnih maraka u zavisnosti od proizvođača koji na svojim štandovima  prodaju i druge pčelinje proizvode.
“Od pčelastva se može živjeti još, ako Allah da,  meda se može izvaditi tona ili čak dvije u zavisnosti koliko imate društava. Imam pčele u planini i izvadim oko tonu i po, dok ljudi koji premještaju svoje pčele mogu da dobiju i do tri tone meda” rekao je Mujo Bikić, pčelar iz Maoče.

Zadnjih desetak godina Brčko distrikt ima poteškoća u pogledu ispaše, odnosno korištenja pčela u proizvodnji meda  obzirom da se  poljoprivredni proizvođači koji koriste pesticidna sredstva ne pridržavaju propisa i time štete pčelama.

“U narednom periodu moramo donijeti Zakon o pčelarstvu u Brčko distriktu kojim bi se definisala prava i obaveze. Svi pčelari bi dobili zaštitu. Znalo bi se  kada pčele treba zatvoriti, odnosno spriječiti njihovo trovanje od pesticidnih sredstava koje se koriste u poljoprivredi, u cilju veće poljoprivredne proizvodnje. Udruženja proizvođača poljoprivrednih proizvoda imaće obavezu da obavještavaju pčelare u pogledu primjene tih sredstava kako bi oni mogli zaštiti svoje pčele. Izrađen je Nacrt zakona koji će u narednom periodu biti predstavljen Vladi , a nakon usvajanja uputiće se u Skupštinu Distrikta. Kada se donese  takav  Zakon imaćemo regulisanu i ovu problematiku koja je opterećivala pčelarstvo u poslednjim godinama” rekao je Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

XII  Međunarodni sajam  pčelarstva i pčelarske opreme u Brčkom  možete posjetiti do 16. septembra.

 

 

Izvor: BDC TV

Pin It