Započelo uklanjanje pasa lutalica sa ulica i javnih površina u Brčko Distriktu

Uposlenici Sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja JP Komunalno Brčko ponovo su počeli sa uklanjanjem pasa lutalica sa ulica i javnih površina u Brčko distriktu BiH.

Nakon duže od godinu u po dana zastoja u tom procesu, u zadnjih mjesec dana naši uposlenici svakodnevno uklanjaju pse lutalice i odbjegle pse sa više lokaliteta u distriktu prije svega u centru grada a sada se rade i uklanjanja lutalica u i oko školskih dvorišta u ruralnim sredinama kazao je kinolog Asim Midžić.

Više od godinu dana kapaciteta azila za pse kojim upravlja JP Komunalno su bili prepunjeni jer bolesni i stari psi nisu mogli biti eutanizirani. Nakon što je Vlada Brčko distrikta riješila taj problem sad ponovo u azilu ima dovoljno mjesta te se prikupljanje pasa lutalica radi intezivno.

Midžić ističe da je i dalje nažalost veliki broj tih pasa sa drugih opština te da je  ove godine uhvaćeno 12 pasa koji imaju ušnu markicu i mikročip iz Opština Čelić, Srebrenik  i Tuzla.

U narednom periodu posebna pažnja  uposlenika ovog sektora će biti usmjerena na lokalitete Burića Brdo, Ivici i Grčica gdje su prijavljene  grupe pasa lutalica a najveći broj lutalica trenutno se nalazi na Tržnici Arizona gdje je evidentirano oko 150 odraslih pasa.

 

 

Izvor: Radio BDBiH

Pin It