Već su počeli pregovori o formiranju vlasti bez SDA u nekoliko kantona

Zbog sumnje na brojne neregularnosti u izbornom procesu, SDP će tražiti ponovno brojanje listića kako bi se utvrdio stvarni rezultat izbora, potvrdio je to predsjednik ove stranke Nermin Nikšić na današnjoj pres-konferenciji.

Rekao je i kako je SDP već u kontaktu s nekim strankama kako bi bez SDA formirali vlast u pet do šest kantona.
 
- Vlast nas ne zanima samo zbog vlasti. Ostvareni su i neki kontakti da se vlast u nekoliko kantona formira bez SDA i mi smo zainteresirani da to uradimo - naglasio je Nikšić.
 


Rekao je da je već obavio razgovore sa predsjednicima Naše Stranke i Naroda i pravde, Predragom Kojovićem i Elmedinom Konakovićem, te da smatra da se bez SDA sigurno može formirati vlast u KS i ZDK.
 


Evidentno je da će Socijaldemokratska partija (SDP) BiH u periodu koji je pred nama biti važan politički faktor, a pretpostavljam da ćemo biti i još važniji, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik ove stranke Nermin Nikšić.
 


Na konferenciji za novinare Nikšić je rezimirao rezultate koje je SDP ostvario na proteklim Općim izborima, te naglasio da ta stranka evidentno bilježi rast izbornog rezultata na svim nivoima u BiH.
 


- Imat ćemo više mandata u Parlamentu BiH, a prema sadašnjim rezultatima, trebalo bi da ih imamo pet. U Parlamentu FBiH minimum 16, u idealnom scenariju i do 18 - rekao je Nikšić.
 


Prema njegovim riječima, i u kantonalnim skupštinama SDP BiH bilježi rast izbornog rezultata i broja mandata, ali nije prešla izborni cenzus u Narodnoj skupštini RS (NSRS).
 


- Trebam biti realan i reći da smo u nekim izbornim jedinicama očekivali i bolji izborni rezultat, ali o tome ćemo kada dođe vrijeme na organima SDP-a - kazao je Nikšić.
 
Naglašava kako je evidentno da je SDP važan politički faktor, te da će u periodu pred nama biti i još važniji.
 


- Posebno želim naglasiti da mi je drago što su građanske stranke u zbiru dobile veću podršku od trenutno vladajućih stranaka kada govorimo o pojedinačnim rezultatima.

Međutim, činjenica je da su ove vladajuće stranke relativni pobjednici izbora, iako bilježe izvjestan pad podrške, naročito SDA - poručio je Nikšić.
 


Od onih koji su proglasili pobjedu očekuje da ponude svoj plan - kako misle formirati vlast i šta misle raditi, „jer to u kampanji nisu govorili“.
 


U SDP-u, dodaje, imaju vrlo jasnu poziciju - u vlast neće ulaziti kroz tzv. matematičke koalicije.
 
- Imamo naš „Plan 10“,  razgovarat ćemo sa onim koji su spremni podržati mjere koje su po nama ključ za konačni iskorak BiH. Dakle, vlast radi vlasti nas ne zanima, samo ona vlast koja će imati konkretan pogram je nešto o čemu želimo i možemo razgovarati - dodao je Nikšić.

 

 

 
Izvor: (Vijesti.ba)

Pin It