Preselio na ahiret posljednji direktni muški potomak Husein-kapetana Gradaščevića, Zmaja od Bosne

Ispred Sviračke džamije u Gradačcu klanjala se dženaza Muhamedu Begi Gradaščeviću, posljednjem direktnom potomku slavnog Husein-kapetana Gradaščevića, Zmaja od Bosne.

Bego, kako su ga u Gradačcu poznavali, preminuo je u 84. godini, a njegov ukup obavio se na porodičnom mezarju Gradaščevića. Iza njega ostale su supruga Zumreta, kćerka Jasmina i sestra Devleta.

Muhamed Bego Gradaščević je bio sin Mustajbega Gradaščevića. Njegov djed je bio hadži Muhamed-beg Gradaščević, zvani Hadžibeg, čije je ime nosio. Hadžibeg je bio sin rođenog brata Husein-kapetana. Živio je u njegovoj kući izgrađenoj još 1786. godine.

Muhamed Bego Gradaščević je rođen 4. marta 1935. godine. Bio je učenik prve generacije gradačačke gimnazije, a tokom radnog vijeka radio je u preduzećima „Hempro Gradačac“ i „Hemija Modriča“.

Cijeli život bio je posvećen istraživanju i zaštiti kulturno-historijske baštine. Bio je dugogodišnji predsjednik BZK "Preporod" u Gradačcu, nakon čega je imenovan i za počasnog predsjednika ove zajednice. Ostao mu je neostvaren san da posmrtni ostaci njegovog slavnog rođaka Husein-kapetana budu preneseni iz Turske u Bosnu.

 

 

Izvor: avaz.ba

Pin It
Print Friendly, PDF & Email