ZBOG ČEGA U BRČKO DISTRIKTU BIRAMO ENTITETSKE PREDSTAVNIKE?

Pored „fame“ zvane entitetsko državljanstvo za građane Brčko Distrikta BiH, koje jedni imaju drugi nemaju, i za koje se pouzdano ne zna, da li je u ustavno-pravnom smislu za Brčake građanska obaveza ili nije, netom završeni izbori još jednom ukazuju na paradoks glasanja u Brčko Distriktu za entitetske predstavnike.

Naime, zbog čega ili zbog koga Brčaci glasaju za one koji će u entitetima zauzeti mjesta u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti u naredne četiri godine, kada ti izabrani neće usvajati zakone kojima će se uređivati život građana u Distriktu, neće donositi odluke ili druge propise kojima će se provoditi zakoni, neće donositi ama baš ništa što se tiče građana Brčko Distrikta. Koji je tu smisao ovakve izborne logike? Kako i na koji način će nas predstavljaju oni za koje smo glasali na entitetskim listama?
Očigledno, da ovo nema nikakve logike i da uz (ne)logičnu proceduru izbora članova Predsjedništva BiH, ovo predstavlja presedan kojim se treba pozabaviti.
U skladu sa Ustavom i Statutom Distrikta jedino je normalno i pravno utemeljeno da se pored lokalnih izbora građani Distrikta izjašnjavaju na opštim izborima samo za kandidate koji ulaze u institucije na državnom nivou. Samo na ovaj način se ostvaruje veza između izabranog i glasača jer izabrani na državnom nivou ima institucionalne mehanizme da predstavlja interese glasača iz Brčko Distrikta, te da kroz donošenje odluka utiče na uređenje života građana u Brčko Distriktu.
Ali završno pitanje ovog nelogičnog i pravno haotičnog stanja u vezi sa brčanskim entitetskim glasanjem je: da li to ikoga u vlasti Brčko Distriktu interesuje? Nalogodavci predstavnika brčanskih vlasti nalaze se u entitetima.
Zbog svega toga, očigledno je da promjena može proizaći jedino iz građanske inicijative koja bi putem Ustavnog suda BiH dobila svoj epilog. E pa, građani, izvolimo!

A.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email