“Brčansko srce” na Trgu mladih dijelilo ružičaste vrpce, znak solidarnosti u borbi protiv raka dojke

Povodom oktobra, mjeseca posvećenom borbi protiv raka dojke, članice Udruženja oboljelih od malignih oboljenja „Brčansko srce“, danas su na Trgu mladih građanima dijelile brošure i ružičaste vrpce, znak i simbol sudjelovanja solidarnosti i podrške u borbi protiv raka dojke.

Predsjednica „Brčanskog srca“ Ramiza Musić podsjetila je da ovo udruženje od svog postanka uvijek organizuju i ove ulične akcije kako bi podigli svijest o značaju prevencije.

„Prema informacijama koje imamo, do sada je u Brčkom na godišnjem nivou bilo između 30 i 35 oboljelih od karcinoma dojke. A sada ih je preko 40 što znači da je ova bolest u porastu. Mi se trudimo da probudimo svijest, jer ako se bolest otkrije na vrijeme ima i izlječenja“, dodala je Musić.

Kao i do sada u akciji je učestvovalo i Udruženje medicinskih sestara i tehničara „Medicinar“, čiji članovi su građanima mjerili šećer u krvi i krvni pritisak.

„Naše udruženje je od samog osnivanja „Brčanskog srca“ prepoznalo njegov rad koji podržavamo. Kad god su nas zvali bili smo tu za njih. Naših najmanje 10 sestara su volonteri u „Brčanskom srcu“, a neki koji u svojim porodicama imaju oboljele od ove bolesti su čak i članovi tog udruženja. Udruženje „Medicinar“ će i dalje podržavati ovakve akcije jer smo mišljenja da je to udruženje koje najbolje radi u Brčkom“, kazala je glavna sestra porodične medicine Fikreta Jusufović.

Pored „Medicinara“ ove godine „Brčansko srce“ u ovoj akciji podržalo je i Udruženje doktora porodične medicine.

„Ne pružamo samo moralnu podršku ovim divnim ženama, nego smo sa njima dogovorili i nekoliko konkretnih akcija. Između ostalog, narednih dana organizovat ćemo preventivne preglede dojke, odnosno radit ćemo volonterske ultrazvučne preglede u Domu zdravlja, mimo radnog vremena. Dobili smo spisak od udruženja i pregledat ćemo 25 žena koje do sada nisu radile ultrazvuk dojke. Također ćemo održati i jedno predavanje o ovoj bolesti za naše sugrađanke“, istakla je dr Azra Dervišević specijalista porodične medicine.

Neki od građana koje smo zatekli na Trgu mladih rekli su da su ovakve akcije humane jer što prije se bolest otkrije prije se i izliječi, te da se svakako treba pridružiti i ovakve akcije podržati moralno ali i materijalno.

 

 

Izvor: Radio BDBiH

Pin It
Print Friendly, PDF & Email