Obilježavanje ”Stogodišnjice od pobjede u Prvom svjetskom ratu" srpskog prosvjetnog i kultrunog društva “Prosvjeta”

Srpsko prosvjetno i kultruno društvo “Prosvjeta”, nizom manfiestacija u Brčkom će obilježiti stogodišnjicu od pobjede u Prvom svjetskom ratu.

U centralnom parku u Brčkom 1932. godine podignut je spomenik „Dobrovoljcima palim za slobodu i ujedinjenje“. Prva žrtva okupatora, bio je Dobroslav Dobro Јovanović, obješen 1914. godine. Novije generacije, skoro i da ne znaju istoriju svoga grada.

- Potomci koji se ne sjećaju svojih predaka i njihovih velikih djela i muka, koje su oni uložili ne neke projekte, ne zaslužuju to ime, rekao je Spasoje Radonjić, profesor u penziji.

Cilj članova SPKD Prosvjeta Brčko je da ožive sjećanje svojih sugrađana, na slavne pretke i istoriju, koja se ne smije zaboraviti.

- Da ne zaboravimo značaj te pobjede u Prvom svjetskom ratu, oslobođenja svih naroda, ovih prostora, prvenstveno Srba naravno, koji su podnijeli najveću žrtvu, istakla je Vedrana Dragičević, SPKD Prosvjeta Brčko.

Predsjednik SPKD Prosvjeta Brčko Dragan Tomić dodao je da se organizuju tri događaja.

- Izložba fotografija „Album sjećanja, na pretke iz Prvog svjetskog rata, zatim projekcija filma o Gavrili Principu i javna tribina na kojoj će biti besjednik prof. dr Aleksandar Raković i Svečana akadaemija, na kojoj će između ostalog biti i gost besjednik Marko Bogosavac, naglasio je on.

Manifestacija „Stogodišnjica od pobjede u Prvom svjetskom ratu“, u Brčkom ima za cilj i da spriječi pokušaje prekrajanja istorije. Organizatori nastoje da podsjete građane Brčko, kome treba odati zahvalnost za oslobođenje od okupatora 1918.

Izvor: rtrs.tv

Pin It
Print Friendly, PDF & Email