Prepoznao komšiju Nihada Bašića čije je mrtvo tijelo morao baciti u Savu

Na suđenju za zločine počinjene u Brčkom, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako mu je, tokom zatočeništva u objektu „Luka“ 1992. godine, bilo rečeno da sa još jednim zatvorenikom baci u rijeku Savu tijelo svog komšije.

Mehmed Pomaković je naveo kako je s drugim civilima dovežen u „Luku“ u maju 1992. godine.

„Uvedeni smo tamo u hangare. Katastrofa. Odmah su počeli da tuku, maltretiraju, psuju uz prijetnje. Uzeli su lične dokumente, satove, nakit“, rekao je svjedok.

On je potvrdio da je kasnije vođen na ispitivanje u prostorije prekoputa hangara, te da je tu bio prisutan Goran Jelisić zvani Adolf i „inspektor Tešić“.

„Tad sam dobio udarac. Pištoljem me udario Goran Jelisić u predjelu prsa. Kundakom“, rekao je Pomaković.

Jelisić je pred Haškim sudom osuđen na 40 godina zatvora za zločine u Brčkom.

Svjedok je istakao da je u „Luki“, bilo izvođenja zatočenika bilo na radove ili „da bi bili pretučeni i maltretirani“. Bilo je slučajeva, rekao je, da se neki nisu ni vraćali.

Svjedok se prisjetio i dana kada je stražar tražio dvojicu zatočenika, te kazao da su se javili on i Suad Ramović. Stražar im je rekao, kako je kazao Pomaković, da bace tijelo u Savu, a on je tada prepoznao da se radi o njegovom komšiji Nihadu Bašiću.

„On je ležao potrbuške. Vidljivo je bilo da je imao tragove krvi na glavi. Mislim da je upucan u glavu“, rekao je svjedok za kojeg Odbrana nije imala pitanja.

Pomaković je svjedočio na suđenju Đorđu Ristaniću, bivšem predsjedniku Ratnog predsjedništva u Brčkom, optuženom je da je od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim nedjelima.

Na ovom suđenju bilo je predviđeno saslušanje još dva svjedoka Tužilaštva. Sudsko vijeće je napravilo pauzu nakon saslušanja Pomakovića, jer jedan svjedok nije bio stigao, no nakon pauze je okončalo ročište budući da se nije uspjela ostvariti komunikacija sa ovim svjedokom.

Za drugu svjedokinju Vijeće je reklo da ima podatke od Odjela za podršku svjedocima da je preminula prije deset godina. Tužilac Seid Marušić je istakao da je Tužilaštvu dostavljena informacija da je svjedokinja živa, a Vijeće mu je kazalo da treba „ostvariti puni kontakt“ sa svjedocima kako bi imali sve informacije.

Suđenje će se nastaviti 27. novembra.

 

Izvor: detektor.ba

Pin It
Print Friendly, PDF & Email