Monografija o Brčkom: Arbitraža za oblast Brčko-spor ili farsa stoljeća

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović ocijenio je da je monografija "Arbitraža za oblast Brčko - spor ili farsa stoljeća" značajan istorijski dokument o stvaranju Republike Srpske.

"Monografija `Arbitraža za oblast Brčko - spor ili farsa stoljeća` autora Vitomira Popovića je veoma značajno djelo, jer se dobija potpuni uvid u dešavanja koja su se odnosila na uvođenje arbitraže, ali i na ulogu međunarode zajednice koja je prekršila ustavne odredbe na ovim prostorima", rekao je Kuzmanović novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je međunarodna zajednica prekršila ustavne odredbe, jer je oblast Brčkog pretvorila u rješavanje spora, a ne liniju razgraničenja Republike Srpske i Federacije BiH.

Kuzmanović je istakao da je Popović u monografiji naveo kako se pravno Republika Srpska može boriti protiv stavova međunarodne zajednice.

Popović kaže da je monografija rezultat rada od 22 godine i prikupljanja brojne građe koja je korištena prilikom zasjedanja Arbitražnog tribunala.

"Monografija se sastoji iz nekoliko dijelova, među kojima je i onaj posvećen predarbitražnom postupku. Sve dok supervizor za Brčko ne obavijesti Savjet za sprovođenje mira da je izvršena implementacija arbitražne odluke, arbitraža može da ostane do daljeg", rekao je Popović.

 

 

Izvor: rtrs.tv

Pin It
Print Friendly, PDF & Email