Bivši direktor JP Putevi Brčko Dragan Marinković osuđen na kaznu zatvora od 9 mj.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv protiv bivšeg direktora JP Putevi Brčko Dragana Marinkovića za više krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti izvršenih u postupcima javnih nabavki u tom preduzeću u periodu od 2013. do 2016. godine.

Sudeći mu po 18 tačaka optužnice ovog tužilaštva iz 2017. godine Marinkovića je Osnovni sud Brčko distrikta nepravosnažno osudio na kaznu zatvora u trajanju od devet mjeseci, oslobodivši ga s druge strane optužbe po tri optužne tačke. Postupak protiv njega pred lokalnim pravosuđem vodi se za brojne zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i protivzakonito posredovanje u dodjeljivanju ugovora o nabavkama suprotno propisima i internim procedurama u JP Putevi Brčko.  

Podsjetimo, Tužilaštvo Distrikta optužilo je Marinkovića da je, kao tadašnji direktor JP Putevi Brčko, u 18 procedura javnih nabavki postupao suprotno ovlaštenjima i odgovornoj dužnosti u tom preduzeću. Njemu je stavljeno na teret da je suprotno propisima i internim procedurama, sam po vlastitom izboru ili putem drugih zaposlenika u tom preduzeću, dodijelio osamnaest ugovora o nabavci za to preduzeće ukupne vrijednosti oko 150.000,00 KM.

On je optužen da je ugovore o nabavci radova, projektne dokumentacije, opreme i dr. dodjeljivao privrednim subjektima koje je favorizirao s ciljem da im pribavi korist. Njega se uz to tereti da je u dva slučaja naložio zaključivanje ugovora o održavanju puteva s ponuđačem koji nije bio preporučen za izbor od ovlaštene komisije, tražeći od tog tijela i drugih ovlaštenih organa preduzeća da bude preporučen ponuđač kojeg je on favorizirao.

Ocjenjujući da su dokazani optužni navodi po 15 tačaka optužnice Osnovni sud je optuženog Marinkovića oglasio krivim za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (iz člana 377. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). S druge strane, po tri tačke optužnice on je oslobođen od optužbe za ovo i krivično djelo protivzakonitog posredovanja (iz člana 376 stav (2) Krivičnog zakona). Ova presuda nije pravosnažna budući da je optuženi, jednako kao i Tužilaštvo Distrikta, može pobijati žalbom.

 

GLAVNI TUŽILAC

ZEKERIJA MUJKANOVIĆ

Pin It
Print Friendly, PDF & Email