SDS u Brčkom obilježio Dan Republike Srpske

Polaganjem vijenca na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, Opštinski odbor SDS-a Brčko obilježio je danas 9. januar, Dan Republike Srpske u Brčkom.Nakon molitve, polaganja vijenca i odavanja pošte svima onima koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske, Mladen Bosić, povjerenik SDS-a za Brčko ovom prilikom je rekao da SDS svake godine obilježi 9. januar.

„Na neki način to je manifestacija zahvalnosti svima onima koji su dali svoje živote za stvaranje RS-a, a sjetimo se i načina na koji smo vodili ovu političku bitku da Srbi ostanu na svojim ognjištima u RS“, naglasio je Bosić.

On je istakao da je Brčko specifična tačka koja po Arbitražnoj odluci pripada i RS i Federaciji BiH.

„Samim tim ovdje je zajedništvo i politički život Srba mnogo značajniji nego u drugim gradovima i mi očekujemo da ko god bio na vlasti u RS, to ima u vidu i shvati koliki je značaj da RS obrati više pažnje nego do sada na situaciju Srba u Brčkom, jer koliko ima ovdje Brčkog toliko ima i RS u jednom komadu“, naglasio je Bosić.

Povodom Dana RS-a, Opštinski odbor SDS-a danas je upriličio i simbolično druženje.

Podsjećanja radi, Republiku Srpsku su 9. januara 1992. godine osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, pod nazivom Srpska republika BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije. Proglašena je za državu srpskog naroda i građana koji u njoj žive, ali i dalje kao dio savezne države Jugoslavije. Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

Srpska od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast. Za opstanak Republike Srpske tokom ratnih sukoba devedesetih godina 20. vijeka stradala je 21.000 boraca, prema zvaničnim podacima koje je iznio Istražno-dokumentacioni centar BiH.

 

 

Izvor: Radio BD BiH

Pin It
Print Friendly, PDF & Email