Za Dana R Srpske protojerej Slavko Maksimović iz Brčkog odlikovan je Medaljom zasluga za narod

Povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, a na osnovu odluke predsjednika Srpske, protojerej Slavko Maksimović iz Brčkog odlikovan je Medaljom zasluga za narod koja mu je danas uručena.

Medalja zasluga za narod je ustanovljena 1993. godine sistemom odlikovanja Republike Srpske definisanim Ustavom Republike Srpske. Njome se u miru odlikuju pojedinci, ustanove i druge organizacije za doprinos u razvitku i napretku Republike Srpske. Natpis na medalji glasi: Za krst časni i slobodu zlatnu, Republika Srpska.

Prota Maksimović kaže da je danas srećan jer je ovo drugo uzvišeno priznanje koje je dobio.

“Crkva me je, prije par godina, nagradila ordenom Svetog Save, a danas me je država nagradila Medaljom zasluge za narod. To je za mene velika stvar jer  znači da nisu zaboravljene sve one moje muke koje su se dešavale tokom, prije i posle rata”, istakao je prota Maksimović.

Prema njegovim riječima, dodatni sjaj ovoj medalji daje Udruženje porodica  poginulih boraca od kojih je i potekao ovaj prijedlog.

“Porodice poginulih boraca, sa kojima sam najviše dijelio i dan danas dijelim tu nevolju, jer je meni, a pogotovu njima, to bilo teško podnijeti, pokrenule su inicijativu za dodjelu priznanja I zato mi je priznanje zaista došlo u pravi čas i na neki način mi je satisfakcija za sve one muke koje smo pretrpili, ali sa jednim entuzijazmom i vjerom u bolje sutra koje izgleda danas dolazi” rekao je prota Maksimović.

 

 

Foto: www.nula49.com

Izvor: radio BD BiH

Pin It
Print Friendly, PDF & Email