Arbitraža za oblast Brčko je bila farsa stoljeća

Promocija monografije „Arbitraža za oblast Brčko- spor ili farsa stoljeća“, autora prof. dr. Vitomira G. Popovića, dopisnog člana ANURS-a,  održana danas u Domu kulture u Brčkom, javlja Radio BD BiH.

„Knjiga ima preko 1.600 strana, a osnovno pitanje koje je tu postavljeno jeste da li je Arbitraža za Brčko bila arbitraža stoljeća ili farsa“, kazao je za Radio Brčko dr. Popović.

Po mišljenju profesora Vitomira Popovića koji je bio arbitru RS, farsično je što se arbitraža vodila po pravilima Komisije UN za međunarodno trgovačko pravo. Popović  smatra da su Amerikanci na slučaju Brčkog hteli da pokažu da ni R Srpska, ni Federacija BiH nisu države.

 
Stoga, ali i zbog drugih raloga navedenih u knjizi, on kao autor ove knjige, smatra da je Arbitraža za oblast Brčko bila farsa stoljeća.

Arbitražnu odluku politički predstavnici RS su morali osporiti, smatra Popović. To, nažalost, nisu učinili jer su čuvali svoje pozicije i interese, a interesi RS su bili sporedni.

Organizatori promocije su bili Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Brčko.

 

 

Izvor: Agencije

Pin It
Print Friendly, PDF & Email