Hitna sjednica Vlade kako bi se iz procesa fiskalizacije izuzele IGRE NA SREĆU

Razlog hitnosti današnje sjednice bilo je i izjašnjenje Vlade o Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o fiskalizaciji, koji su u skupštinsku proceduru uputili poslanici brčanske Skupštine.

Vlada se trebala izjasniti o Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o fiskalizaciji, kojim se na prijedlog grupe poslanika traži da se uvedu izuzeci u procesu fiskalizacije.

„Konkretno po ovom nacrtu Zakona predloženo je da se iz procesa fiskalizacije izuzme promet na veliko i igre na sreću.

Budući da je u toku predlaganja zakona na pripremnoj sjednici Skupštine došlo do promjene predlagača tog zakona, a mi smo na sjednici Vlade dobili prijedlog zakona u čijem potpisu stoji drugi poslanik, imali smo formalni nedostatak u smislu izjašnjenja na taj nacrt zakona.

S druge strane, otvorilo se i pitanje sveobuhvatnije izmjene zakona ukoliko se opredijelimo da idemo u tom pravcu jer naš zakon ne predviđa izuzetke od procesa fiskalizacije.

Naš je prijedlog bio da se obavi cjelovita rasprava o svim zahtjevima za izuzeće i da se zauzme jedinstven stav. Također, nismo dobili ni decidno izjašnjenje Direkcije za finansije u pogledu onoga šta je zahtjev ovog nacrta zakona, tako da smo odlučili da se Vlada danas ne izjasni po tom nacrtu zakona“, pojasnio je gradonačelnim Milić.

Ovo je, kako je još istakao, prijedlog izmjene postojećeg zakona koji je na snazi, što znači da fiskalizacija na području Distrikta počinje u roku kako je utvrdio direktor Direkcije za finansije, a to je 15. februar 2019. godine.

 

 

Izvor: Radio BDBiH

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email