Dragan Mektić optužio Policiju Brčko Distrikta i Lokalnu izbornu komisiju u Brčkom

Gostujući u emisiji ''Puls'' BN televizije, odlazeći ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, optužio je Policiju Brčko distrikta i Lokalnu izbornu komisiju u Brčkom, da su se oglušili o prijave SDS-a u kojima su predočeni dokazi o izbornim krađama i mahinacijama tokom Opštih izbora 2018. godine u ovoj opštini.

''U Brčkom su posmatrači iz SDS-a signalizirali da se dešava krađa i prevara, da glasaju mrtvi ljudi, da glasaju ljudi koji su u Americi ili ne znam već gdje u Evropi, pa ništa nije htjela da uradi ni Opštinska, a ni Centralna izborna komisija, pa ništa nije htjela da uradi policija po našim prijavama itd. Onda kada je to došlo do SIPE, oni su sve to zadokumentovali i 25. januara ove godine podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu izborne prevare protiv 12 osoba koji su bili u biračkim odborima i koji su dolazili ispred SNSD-a u te biračke odbore. Sada se čeka na Tužilaštvo da reaguje, ali nažalost se mora stvoriti pritisak na njih kako bi počeli da rade i kako bi se to dokazalo na sudu'', rekao je Mektić.

Podsjetimo, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) podnijela je Tužilaštvu BiH devet prijava zbog krivičnih djela počinjenih tokom Opštih izbora održanih u oktobru 2018. godine na području Brčkog.

''Imenovani od strane Izborne komisije Brčko distrikta BiH, provodili su postupak takozvanog ‘fiktivnog’ glasanja, na način da su u biračkom spisku, na mjestima predviđenim za potpis glasača, vršili potpisivanje u ime glasača koji su se nalazili na navedenim biračkim spiskovima ali nisu iskoristili svoje aktivno biračko pravo, nakon čega su zaduživali glasačke listiće za sve nivoe vlasti i iste popunjavali, odnosno glasali umjesto drugog, te u konačnici krivotvorili rezultate izbora na biračkim mjestima za koja su bili ovlašten'', navedeno je u krivičnim prijavama.

 

Izvor: eBrcko

 

Pin It