Prevoznici traže hitnu sanaciju mosta Brčko-Gunja

Udruga logističara Brčko distrikta “Trans Logistic”, zajedno s predstavnicima prevozničkih tvrtki predala je potpisanu peticiju Vladi Brčko distrikta kojom se traži hitno rješavanje problema teretnog prometa preko mosta Brčko-Gunja.

“Peticiju su potpisala 34 prevoznika koji raspolažu s čak 168 kamiona, a u želji da sanacija postojećeg mosta i njegovog osposobljavanja za teretni promet bude što prije. Naša zajednička molba u cilju javnog interesa jest hitno pokretanje sanacije mosta i uspostavljanje kriterija potrebnih za nesmetano odvijanje teretnog prometa i nosivosti do 40 tona, uz postavljanje privremenog pontonskog mosta do realiziranja konačnog rješenja za odvijanje teretnog prometa”, poručili su iz Udruge logističara Brčko distrikta ‘Trans Logistic’.

Obustavljanjem teretnog prometa preko mosta, Brčko ostaje potpuno logistički marginalizirano što dovodi do drastičnog smanjenja prihoda od terminala koji je Brčkom u 2018. godini donio 1.236.000 maraka bez uračunatog PDV-a, upozorili su prevoznici.

Iako su napori Vlade i resornog Odjela o ovoj problematici značajni te je upućen nalog gradonačelniku Brčko distrikta za privremeno suspendiranje naknada za inspekcijski nadzor, o čemu bi se trebalo odlučiti kroz nekoliko dana, potrebno je još mnogo više rada kako bi posljedice rekonstrukcije mosta za gospodarstvenike i prevoznike bile minimalne, istaknuli su iz Udruge logističara.

 

Izvor: bhrt.ba

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email