Članovi svijetske Rotari zajednice na proslavi godišnjice „Rotari kluba 1938 Brčko“

Više od stotinu uglednih i imućnih ljudi, iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i BiH, juče je boravilo u Brčkom, kako bi, kao članovi svjetske rotari zajednice, uveličali proslavu godišnjice „Rotari kluba 1938 Brčko“, te se dogovorili o svojim daljim aktivnostima, čiji je osnov, rad u zajednici, odnosno pružanju pomoći najugroženima., ne samo u BiH već i u cijelom regionu.

Rotari klubovi u svijetu, trenutno okupljaju više od 1,2 miliona, vrlo uglednih ljudi koji u saradnji sa lokalnim vlastima rade za dobrobit zajednice u kojoj žive, ali učestvuju i u projektima međunarodnog značaja.

„Izuzetno je važno da smo danas u Brčkom, kako bi, petnaest klubova iz BiH, podržali u njihovom daljem uspješnom radu“, rekla je guverner Rotari distrikta, koji uključuje Austriju i BiH, Melita Underbeker.

Među brojnim zvanicama i uglednim gostima, bio je i drugi guverner Rotari Distrikta, koji obuhvata Makedoniju i Sloveniju, Janez Lipec.

„Snaga koju imaju rotari klubovi je za respekt i sa lokalnim vlastima puno činimo na boljitku cijele zajednice“, naglasio je Lipec.

 U ime domaćina „Rotari kluba 1938 Brčko“, koji je formiran prije osamdeset, a svoj rad u Distriktu zanovio prije jedanaest godina, govorio je njegov predsjednik Goran Novaković, između ostalog naglasivši da su do danas proveli na desetine humanitarnih aktivnosti.

„Očekujemo da nas lokalne vlasti prepoznaju, kao ljude koji prvenstveno svojim sredstvima pomažu druge, te da od njih dobijemo podršku, kroz sufinasiranje, takozvanim krupnim projektiima“, naglasio je Novaković.

Ovom prilikom pokrenuta je i nova ideja, da na nivou regiona zaživi zajednički „karneval rotarijanaca“, koji bi prioritetno ima humanitarni karakter.

 

Izvor: Radio BDBiH

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email