Obilježavanje 27. godišnjice od formiranja Armije R BiH u Brčko Distriktu BiH

Koordinacija boračkih udruženja Armije R BiH Brčko distrikta danas je organizovala obilježavanje 27. godišnjice od formiranja ove vojne komponente.

Tim povodom brojne delegacije iz Brčko distrikta i Tuzlanskog kantona položile su vijence i cvijeće na Centralnom spomen obilježju u centru Brčkog i na šehidskom  mezarju u Gornjem Rahiću.

U ime Vlade i boračkih udruženja Tuzlanskog kantona prisutnima se obratio Sulejman Budaković general A RBiH u penziji koji je istakao da je 15. aprila 1992. godine formirana  Armija R BiH kao vojna sila nastala iz običnog naroda, ulice, gradskog kvarta, sela ali kao potreba da se u to vrijeme zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Datum formiranja Armije Republike BiH je jedan od najbitnijih datuma u novijoj istoriji BiH jer je tada formirana Armija bez koje sigurno danas ne bi bilo ni Bosne i  Hercegovine i zbog toga je njen značaj neprocjenjiv istakao je Avdija Banda u ime  Koordinacije boračkih udruženja A RBiH Brčko distrikta.

Obilježavanje 27. godišnjice formiranja A RBiH je nastavljeno polaganjem vijenaca i cvijeća na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću a slična aktivnost će biti upriličena i na drugim mjesnim mezarjima u Brčko distriktu.

 

Izvor: Radio BDBiH

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email