Poplave širom BiH, zatvorene i neke saobraćajnice

Saobraćaj na magistralnom putu Banjaluka-Doboj, u mjestu Vrela, opština Teslić, potpuno je obustavljen zbog izlivanja rijeke Usore na kolovoz, saopćeno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske. Saobraćaj je potpuno obustavljen i na dionici regionalnog puta Tedin Han-Teslić, u mjestu Kamenica, zbog odrona. Također zbog odrona, otežano, jednom trakom se saobraća na maistralnom putu preko prevoja Borja, na skretanju za Hajdučke vode.

Na regionalnom putu Kneževo-Turbe, u mjestima Borak i Imljani odroni su očišćeni i saobraćaj se sada odvija nesmetano. Na regionalnom putu Doboj-Prnjavor, u mjestu Popovići, rijeka Ukrina prijeti da se izlije na kolovoz, ali za sada je ovaj putni pravac prohodan.

Zbog veće količine vode u podvožnjaku na ulazu u Žepče sa magistralnog puta M-17, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog vode na kolovozu obustavljen je saobraćaj i na regionalnim putevima R-403a Cazin - Gata (u mjestu Tržačka Raštela) i R-474 Perkovići – Novi Šeher. Otežano se saobraća na magistralnim putevima M-4.2 Cazin - Velika Kladuša (u mjestu Ćoralići), M-14 Srbljani - Bosanska Krupa, Banja Luka - Čelinac (na skretanju za Jošavku), kao i na regionalnom putu R-476 Čelinac - Dubrava Stara (u mjestu Grabovac).

Zbog većeg odrona obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-473 Teslić - Tedin Han u mjestu Kamenica. Zbog odrona na magistralnom putu M-4 Teslić - Banja Luka na planinskom prijevoju Borja i na regionalnom putu R-413 Turbe - Banja Luka u mjestima Borak i Imljani, saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom, navodi se u izvještaju BIHAMK-

Zbog izlivanja vode na kolovoz otežano se saobraća na magistralnom putu Banjaluka - Čelinac, na skretanju za Jošavku i na regionalnom putu Čelinac-Dubrava Stara. Na području USK, zbog obilnih padavina, zabilježen je porast vodostaja Une, Sane, Klokota, Horljavice i Mutnice. Najviše je porastao vodostaj Klokota, Una i Sana još nisu prešle kritični prag. U Sanskom Mostu danas je na sjednici Štaba civilne zaštite proglašeno stanje prirodne nesreće zbog najava da bi ovogodišnje poplave mogle biti gore od onih koje su našu zemlju pogodile 2014. godine.  

Ni u Cazinu stanje nije puno bolje s obzirom na to da su vodostaji rijeka Mutnice i Korane u konstantnom porastu. Dvorište i parking prostor ispred JU Gimnazija Cazin na Maloj Lisi, usljed obilnih padavina, poplavljeni su još od sinoć.
Obilne padavine u Bosanskoj Krupi uzrokovale su nagli porast Une i Krušnice i izlijevanje vode u pojedinim dijelovima općine, kao i nekoliko klizišta.

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju u 19 časova iznosio je 82,5 centimetara i u porastu je u odnosu na mjerenje u 11 časova kada je bio 15,3 centimetra, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Visina kote redovne odbrane od poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredne 450 centimetara. Najviši vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine, kada je iznosio 721 centimetar.

 


Izvor: nap.ba

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email