Zbog bruceloze i kju groznice u Brčko Distriktu eutanizirano 358 ovaca

Nakon što je prošlog mjeseca pažnju javnosti u Brčko distriktu pobudio slučaj pojave bruceloze i kju groznice u jednom velikom stadu u naselju Palanka, brčanski Inspektorat je u međuvremenu preduzeo sve zakonom predviđene mjere, ali i neophodne analize kako bi se ovaj slučaj stavio pod kontrolu.

“Navedeno stado je brojalo ukupno 358 ovaca od čega 261 nije imala ušnu markicu i nisu bile vakcinisane protiv zaraznih bolesti. Inspekcija Brčko distrikta je nakon izvršenih dodatnih analiza i potvrđenih rezultata o oboljenju, naložila eutanaziju ukupno  97 ovaca iz ovog stada”, kazao je Miodrag Vasić Glavni inspektor brčanskog  Inspektorata.

“Sve neophodne veterinarsko sanitarne mjere su provedene još prije mjesec dana kako na stadu, tako i na zemljistu i pratećim zgradama u kojima su ovce boravile, te ukoliko se u narednih mjesec dana ne pojave novi slučajevi smatrat će se da je suzbijeno dalje širenje ove dvije bolesti”, istakao je Vasić.

Slučaj pojave bruceloze i kju groznice na stadu u naselju Palanka jedan je od najobimnijih u Brčko distriktu u posljednjih desetak godina obzirom da je gotovo stotinu životinja moralo biti eutanizirano.

 

Izvor: Radio BDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email