EU nudi 200 000 eura za razvoj preduzetništva u Brčko Distriktu BiH

Vlada je danas održala 68. vanrednu sjednicu na kojoj je usvojila zaključak kojim podržava dostavljanje projektnih prijedloga u vezi s pozivom EU4BUSINESS – razvoj preduzetništva.

Prioritetni sektori i ciljne grupe ovog projekta podijeljeni su u dva dijela i odnose se s jedne strane na podršku mladim preduzetnicima (do 30 godina) prilikom osnivanja inovativnih preduzeća (uključujući digitalni IT sektor), a s druge strane na jačanje preduzetničkog duha i pomoć prilikom registracije preduzeća za osobe koje pripadaju ranjivim kategorijama te promociji preduzetništva u agroruralnom i turističkom sektoru. Projekat finansira Evropska unija i njegova ukupna vrijednost je 1.000.000 eura.

Šef Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju Miroslav Geljić rekao je da ovo odjeljenje pruža tehničku pomoć kao i pomoć pri pisanju projekta te da su u ovoj fazi dostavljanja projektne ideje uključeni i Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu, Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, nevladina organizacija „Vermont” i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH kao nosilac aktivnosti.

„Brčko može dobiti minimalan iznos sredstava od 150.000, a maksimalan 200.000 eura. Podgrantovi će se, ukoliko bi projekat prošao, dijeliti do 10.000 eura po osobi bilo da su u pitanju fizička ili pravna lica. Nakon podnošenja aplikacije, i eventualnog prolaska projekta slijedi pisanje projekta i dalje raspisivanje javnog poziva”, pojasnio je Geljić.   

 

Izvor: Vlada BDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email