Aziz-aga Šehović predvodi učesnike odlaska na Ajvatovicu

Danas u popodnevnim satima ispred brčanske Bijele džamije osmi put zaredom ispraćeni su brčanski konjanici i drugi brojni učesnici iz Brčkog na putu za ovogodišnju kulturno- vjersku manifestaciju „Ajvatovica“, općina Prusac.

Hajrudin Omerović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Brčko kazao je da je najznačajniji učesnik ove manifestacije, svakako, Aziz-aga Šehović koji je uložio maksimalan trud i napor za učešćem i pokazao istrajnu želju da sve ovo radi doklegod bude imao sredstava.

On je još napomenuo da je centralna manifestacija Ajvatovice 2019 idućeg vikenda u Pruscu gdje se očekuje između 40 i 50 hiljada učesnika koji svedoče o viševjekovnoj  tradiciji, suživotu i historiji načina življenja Bošnjaka na ovim prostorima.

Prije samog polaska za Ajvatovicu upriličena je šetnja kroz grad konjanika i učesnika odjevenih u tradicionalne bosanske narodne nošnje koja je izazvala veliko interesovanje naših sugrađana.

Aziz-aga Šehović, predvodnik kolone je u izjavi za Radio Brčko kazao da je ovo do sada najbolja organizacija odlaska učesnika iz Brčkog u Ajvatovicu, te da on kao konjanik iz Brčkog ima brojne pozive iz drugih sredina Bosne i Hercegovine.

Organizator odlaska konjanika i drugih učesnika Brčaka na Ajvatovicu je Konjički klub „Djeca vjetra“ Brčko, suorganizator je IZ Brčko, a pokrovitelj Vlada Brčko Distrikta.

 

Izvor: Radio BDBiH

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email