Moramo razvijati svijest, a razbijati stereotipe

Okrugli sto na temu „Prema Evropskoj uniji - Ključni problemi socijalnog uključivanja u BiH“, koji je održan u Brčkom 08.jula 2019. godine, okupio je predstavnike institucija angažovanih u ovoj oblasti, akademske zajednice, međunarodnih organizacija, udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom i marginalizovane grupe, kao i članice Koalicije marginalizovanih grupa u BiH „KOMA“.

Događaj, organizovan u okviru projekta "Izgradnja zagovaračke platforme za socijalnu uključenost u BiH" pod motom „Zastani i poslušaj“, a kojeg finansiraju Evropska unija i UNICEF, a implementiraju Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH) i Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) bio je prilika i za predstavljanje dokumenta pod nazivom “Prema Evropskoj Uniji - Ključni problemi socijalnog uključivanja u BiH”.

„U BIH je 49,4% stanovnika po nekom osnovu socijalno isključeno, što BIH svrstava na treće mjesto u regionu. Ovaj indeks lošiji je samo u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Kada se govori o indeksu socijalne isključenosti, najslabije tačke u Bosni i Hercegovini su još uvijek nezaposlenost i obrazovanje. Potrebno je u potpunosti transformisati način razumijevanja ovih koncepata u bh društvu“, istakla je gospođa Maida Fetahagić, jedna od autorica dokumenta.

„Čovjek je cilj i sredstvo razvoja, a prvi ključni problem koji treba rješavati su djeca i mladi. Skoro trećina (30,6%) djece je siromašna, što je osnovni uzrok uskraćenosti i u drugim dimenzijama. Moramo razvijati svijest, a razbijati stereotipe. Investirati u dječju zaštitu nije trošak, već investicija u budućnost.“ rekao je dr Žarko Papić, jedan od autora dokumenta i direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju (IBHI). On je dodao i da, ako uporedimo rezultate popisa stanovništva iz 2013. godine, otprilike 35.000 ljudi je umrlo, 170.000 se odselilo, što znači da je za pet godina BiH izgubila 6% stanovništva. „Ukoliko se ovi trendovi ne promijene, za 85 godina BiH neće imati niti jednog stanovnika“, istakao je dr Papić.

Učesnici okruglog stola (17 učesnika/ce) su, između ostalog, raspravljali i o prednostima izrade jedinstvene Strategije socijalnog uključivanja na državnom nivou, naglašavajući da je to jedini način da se izbjegne bilo kakva vrsta diskriminacije. Također je bilo riječi i o prednostima dokumenata na nivou entiteta i Brčko distrikta, odnosno izradi tri strategije i uključivanju politike kao nosioca socijalnih promjena. Istaknut je i značaj socijalnih usluga i potreba da se oni shvate, u širem smislu riječi, kao društvene usluge, a ne samo „socijala“. Također je rečeno i da Vlada Brčko distrikta BiH izdvaja znatna sredstva i realizuje socijalno-programske mjere u oblasti socijalnog uključivanja.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email