Olujno nevrijeme uništilo opremu Radio klubu “Nikola Tesla”: Valjda je ostalo u budžetu nešto i za ove potrebe

Olujno nevrijeme koje je pogodilo teritoriju Brčkog u nedjelju, ostavilo je tragove i na opremi Radio kluba “Nikola Tesla” Brčko distrikt BiH.

Naime, nakon olujnog vjetra, antene i stub koji je nosio antene su u potpunosti uništene, tako da su radio amateri Brčkog ostali bez veoma značajne i skupe opreme. Koliki je značaj radio amatera najviše se vidi u kriznim situacijama kada svi sistemi veze zakažu. Nakon katastrofalnih polava 2014. godine radio amateri su značajno obnovili svoje kapacitete, tako što su nabavili novu opremu uz pomoć grantova Odjeljenja za bezbjednost Vlade Brčko distrikta BiH. Inače, radio amateri čine RMZO (radio mrežu za opasnost) u svim zemljama u svijetu, pa tako i u BiH.

Dio te opreme je uništen olujnim nevremenom u nedjelju, te se šteta procjenjuje na oko 3500 KM. Članovi radio kluba su odmah poslije nevremena skinuli uništene antene, te rasformirali stub koji je takođe uništen, kako ne bi došlo do povređivanja prolaznika kojih je u ovim toplim danima sve više na Ficibajeru. Radio klub će u narednim danima tražiti od Kancelarije gradonačelnika pomoć, kako bi mogli nadoknaditi pričinjenu materijalnu štetu, te staviti sve svoje kapacitete ponovo u funkciju.

Želimo samo napomenuti da smo mi jedini predstavnici Brčko distrikta koji svakodnevno komuniciraju sa cijelim svijetom i tako šaljemo u svijet ime našeg grada putem radio talasa. Isto tako treba napomenuti da Radio klub “Nikola Tesla” postoji u našem gradu više od 70 godina, te da je uvijek bio poznat po vrsnim radio amaterima.

Uz amaterski pozdrav 73, nadamo se da ćemo uz pomoć Vlade i gradonačelnika što prije staviti u funkciju sve naše kapacitete i biti i dalje jedan od vodećih klubova u Bosni i Hercegovini.

 

Izvor: Radio BDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email