Biciklisti iz Brčko Distrikta krenuli za Potočare

Sedam biciklista članova Sportskog društva Distrikt, jutros je krenulo na maraton Brčko- Srebrenica, kako bi u Memorijalnom centru u Potočarima, sutra 11. jula prisustvovali ukopu posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida, počinjenog jula 1995. godine u Srebrenici.

Organizator osmog po redu ovog biciklističkog maratona Azur Hadžić istakao je da je broj učesnika maratona zbog lošeg vremena sa planiranih devet smanjen na sedam.

„Naša poruku je ista „Da se više nikada nikome i nigdje ne ponovi“. Danas obilazimo sva mjesta gdje su stradali nevini civili počevši od Brčkog, pa preko Bijeljine, Zvornika, Konjević Polja do Srebrenice. Preći ćemo nekih 150 kilometara do 17 sati, priključit ćemo se ekipi od 300 biciklista iz Bihaća, i prema planu bi oko 19:00 sati trebali stići u Memorijalni centar u Potočarima“, kazao je još Hadžić

Podršku učesnicima ovog biciklističkog maratona i ove godine pružila je Skupština Brčko distrikta, tako da su bicikliste jutros ispred Gradske vijećnice ispratili predsjednik i dopredsjednik Skupštine Esed Kadrić i Ivica Filipović.

„I ove godine, i svake iduće ako budem u mogućnosti pružiti ću podršku jer je to jedna zdrava, mlada i kvalitetna ekipa koja na jedan ovakav dostojanstven način se želi pokloniti svim žrtvama u Bosni i Hercegovini, a posebno žrtvama u Srebrenici. I uistinu to tko nije doživio, ne zna šta znači putovati cijeli dan, imati sedam sati vožnje biciklom i razmišljati o svemu što se dogodilo i zašto to činimo. Može još dostojanstvenije, ali i ovo što činimo je dostojanstveno“, kazao je Filipović.

Prije polaska iz Brčkog, biciklisti su u centru grada ispred spomenika odali počast poginulim pripadnicima Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća odbrane u proteklom ratu.

 

Izvor: Radio BDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email