Zaobilaznica bez tehničkog prijama, uz ograničenja od 60 km., za 30 miliona eura

Zaobilaznici oko Brčkog danas (12.07.) je privremeno puštena u promet, nakon što je Vlada Distrikta odobrila ovaj prijedlog Javnog preduzeća “Putevi”. Podsjetimo da na zaobilaznici još nije izvršen tehnički prijem.

Na zaobilaznici dugoj 18,5 kilometara od danas saobraćaju vozila, ali uz  ograničenu brzinu od 60 kilometara na sat koja će na snazi ostati sve do njenog konačnog puštanja u promet. Vozači više nego zadovoljni jer mogu izbjeći gradske gužve.

“Dobro je što je otvorena jer vozi se puno kraće nego kroz grad”, kaže jedan građanin.

“Pa u svakom slučaju uštedi se nešto na vremenu do sada kad sma putovao za Bijeljinu najmanje 20 minuta do pola sata sam duže morao da vozim, da ne pričam o gužvi kroz Brčko”, dodaje drugi.

U Javnom preduzeću “Putevi” na privremeno puštanje u saobraćaj zaobilaznice odlučili su se zbog potrebe da se teretni saobraćaj koji se do danas odvijao kroz centar grada preusmjeri na zaobilaznicu.

“Mislim da ćemo sada doći u situaciju da možemo lakše rekonstruisati sve lokalne puteve po gradu i prigradskim naseljima, jer jednostavno neće više biti tolikih gužvi”, kaže Miroslav Miškić, director JP Putevi.

A u Vladi je pokrenuta procedura izbora najpovoljnijeg ponuđača za tehnički prijem zaobilaznice, ali zbog žalbi upućenih nakon izbora najpovoljnijeg ponuđača neizvjesno je kada će postupak biti završen.

“Komisija za nadzor i tehnički prijem ne može biti izabrana siguran sam u narednih tri četiri mjeseca, dakle riječ je o takvom zakonskom rješenju koje omogućava svima da se žale pa čak i ako je očigledno da ta žalba nije osnovana”, rekao je Sniša Milić, gradonačelnik Brčko Distrikta.

“Moguće uraditi zakon o infrastrukturnim projektima koji bi bili utvrđeni kao javni interes od strane Vlade i Skupštine i da se skrate procedure za realizaciju istih bez ishodovanja i dozvola i drugih tehničkih pretpostavki”, smatra Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko Distrikta.

Podsjetimo da već dva mjeseca teče jednogodišnji garantni rok za kvalitet izvedenih radova na zaobilaznici.

 

Izvor: federalna.ba

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email