Policije Brčko distrikta BiH proveli akciju kodnog naziva “LINZ”

Nakon višemjesečne saradnje sa Pokrajinskim kriminalističkim uredom iz Linza, MUP-a R.Austrije i Državnim tužilaštvom R. Austrije, pripadnici Policije Brčko distrikta BiH, su u proteklom periodu, pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, proveli akciju kodnog naziva “LINZ”.

Naime, postupajući po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći, upućenoj od strane Državnog tužilaštva Ried im Innkreis, uz posredovanje Atašea MUP-a Austrije u BiH, pripadnici Policije Brčko distrikta BiH,  su nakon pribavljenih naredbi za pretresanje od Osnovnog suda Brčko distrikta BiH a pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, izvršili pretresanje stambenog objekta, lica sa inicijalima D.K. rođen 1976. godine, sa  područja Brčkog.

Pretresanje je izvršeno zbog postojanja osnova sumnje da je lice D.K. počinilo veći broj krivičnih djela „teških krađa“,  na području Republike Austrije.

Prilikom provođenja radnji pretresanja stambenog objekta, pronađeno je i privremeno oduzeto 117  raznih predmeta, za koje postoji sumnja da bi mogli poticati iz krivičnih djela teških krađa,  počinjenih na području Republike Austrije.

S obzirom da je u proteklom periodu jedan dio predmeta koji su pronađeni i oduzeti tokom pretresanja, prepoznat od strane oštećenih lica u Austriji i da će ih MUP-a R.Austrije koristiti kao dokaz u daljem postupku, od strane Atašea MUP-a Ambasade R.Austrije u Bosni i Hercegovini, Policiji Brčko distrikta BiH upućena je zahvalnost  na dosadašnjoj saradnji u ovom slučaju.  

 

Šef Operativno komunikacijskog centra

dr Halid Emkić

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email