Unutrašnja kontrola rada policijskih službenika, državnih službenika i namještenika u 2019. godine razmatrala 102 žalbe

Jedinica za profesionalne standarde Policije Brčko distrikta, koja provodi unutrašnju kontrolu rada zaposlenika, odnosno policijskih službenika, državnih službenika i namještenika u ovoj instituciji,  u prvoj polovini 2019. godine postupala je u 102 predmeta.

Šef ove Jedinice Damir Antunović istakao je da su različiti subjekti koji podnose  prijave na rad zaposlenika Policije, od fizičkih i pravnih osoba do raznih službi, rukovodioca i drugih.

„Od ukupno 102 slučaja po kojima smo postupali, 32 su interni postupci otvoreni u ovom izvještajnom razdoblju, od kojih je 14 na osnovu prijava i žalbi građana, a 18 ih je proisteklo ili iz naših inspekcijskih službi ili prijava zaposlenika ili na drugi način. Deset predmeta je prenešeno iz prethodnog razdoblja, a u 24 predmeta imamo neformalno razrješene slučajeve, dok je 36 slučajeva preliminarnih istraga“, precizirao je Antunović.

Prema njegovim riječima, policijski službenici najviše krše odnos prema imovini, dok se žalbe građana najviše odnose na uskraćivanje određenih ljudskih prava i sloboda od strane policijskih službenika u trenucima primjene njihovih ovlasti, kao što je npr. upotreba sile.

„Sačinjeno je 20 mišljenja o upotrebi sile gdje su policijski službenici u prvih šest mjeseci ove godine nad 20 osoba upotrijebili fizičku snagu i sredstva za vezivanje. Tom prilikom nad četiri osobe nad kojima je upotrebljena sila zadobili su lake tjelesne ozljede, dok su dva policijska službenika prilikom primjene tih ovlasti dobili također lake tjelesne povrede“, istakao je Antunović.

U slučaju lakše povrede službene dužnosti šef policije izriče ili pismenu opomenu ili novčanu kaznu i kaznene bodove , dok kod teže povrede to radi disciplinska komisija Policije Distrikta.

„U navedenom periodu imali smo prijavljenih 11policijskih službenika, od kojih je osam odgovaralo za lakšu povredu službene dužnosti, a tri za težu, s tim da je jedan policijski službenik, kao ishod sudskog i internog postupka ostao bez posla“, naglasio je Antunović.

Kada je riječ o podnošenju prijava od strane građana, istakao je da ih na godišnjem nivou bude oko 70, te je podsjetio da se iste mogu podnijeti na prijavnici Policije, ubacivanjem u postavljene sandučiće za ovu svrhu na na nekoliko mjesta, mejlom, ili na besplatni broj telefona 122, ili posebnu liniju 049 217 717. Naglasio je i da ova jedinica za razliku od drugih policijskih agencija u BiH, razmatra i istražuje i anonimne prijave građana.

 

Izvor: Radio BDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email