Ukoliko se problem sa mostom Brčko-Gunja ne riješi privrednici će izmjestiti svoje poslovanje van Distrikta

Javno preduzeće „Luka Brčko“ otežano posluje već nekoliko mjeseci zbog zatvorenosti mosta Brčko-Gunja za saobraćaj teretnih vozila.

Direktor brčanske Luke, Marinko Viljušić rekao je da je zbog obustave teretnog saobraćaja ugroženo poslovanje Luke ali i opstajanje carinskog terminala u koji je Vlada Brčko distrikta uložila značajna sredstva.

“Vlada Brčko distrikta uložila je 5 miliona KM u izgradnju carinskog terminala i još 5 miliona za pristupne puteve, tako da ako se situacija uskoro ne promijeni te novce možemo smatrati propalim jer carinski terminal više neće imati nikakav značaj”, rekao je Viljušić.

On je rekao da su prihodi Luke u posljednjih nekoliko mjeseci praktično duplo umanjeni u odnosu na isti period prošle godine, te iznio podatak da su u julu mjesecu ove godine prihodi iznosili 43.000 KM dok su u istom mjesecu prošle godine iznosili 84.000 KM.

Viljušić je naglasio da rješenje ovog problema leži kako na lokalnim, tako i na državnim institucijama, koje djeluju jako sporo i istakao da bi nerješavanje problema sa mostom u skorijem periodu moglo imati nesagledive posljedice kako za Luku tako i za cjelokupnu privredu Brčko distrikta.

“Ono što mi znamo jeste da je vlada pregovarala sa Vijećem ministara ali više informacija o tome nemamo. Poznavajući situaciju u Brčko distriktu ali i BiH sve ide jako teško, pa tako i rješavanje pitanja mosta. Moram napomenuti da ovo nije problem samo Luke nego čitavog Brčko distrikta, jer će privrednici ukoliko se ova situacija ne riješi uskoro, izmjestiti svoje poslovanje van teritorije Distrikta”, zaključio je Viljušić.

 

Izvor: RBDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email