Djeca oboljela od dijabetesa iz Brčkog odlaze u Neum

Na tradicionalni edukativno –rekreativni  kamp  u Neum večerac će otputovati 30 dijabetičara iz Brčkog uzrasta od sedam do 19 godina, koji će tamo, zajedno sa svojim majkama, boraviti osam dana.

Đorđe Vuković, predsjednik Udruženja dijabetičara u Brčkom kaže da je ovo 14 godina kako organizujy ovaj vid edukacije i druženja  tokom kojih  svoje  najmlađe   članove podučavaju o tome kako živjeti sa dijabetesom.

„Osnovni cilj je edukovati djecu i majke, da djeca mogu normalno živjeti, te da se šećer drži što boljim. Majke su glavni kuvari na tom kampu, a medicinsko osoblje je tu ako se nešto desi“, kaže Vuković.

On napominje da je svaki dan boravka u kampu potpuno organizovan po posebnom programu, koji godinama primjenjuju od samog ustajanja pa sve do večeri.

Djeca, a i njihovi roditelji su, ističe Vuković, zadovoljni što imaju takav način druženja, jer to  je za njih jedna velika škola.

Prema njegovim riječima ovo je jedina mogućnost koja se pruža djeci oboljeloj od dijabetesa da negdje odu, jer oni nemaju prava na banjska liječenja.

Boravak u kampu za svu djecu i mlade dijabetičare je potpuno besplatan.

 

Izvor: RBDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email