Postavljanje LED sijalaica u Brčko Distriktu kasni zbog procedure javnih nabavki

Zamena postojeće javne rasvete LED rasvetom u Brčko distriktu moraće da sačeka obnovu postupka javnih nabavki za izradu studije izvodljivosti.

Zoran Bulatović, šef Odeljenja za komunalne poslove izjavio je da se i u ovom slučaju pokazalo da propisi o javnim nabavkama umnogome usporavaju realizaciji projekta i da su neophodne izmene postojećeg zakona o javnim nabavkama.

- Raspisaćemo novi tender i nakon što se izabere izvođač i studija bude gotova komisija za javno-privatno partnerstvo će razmotriti sve aspekte opravdanosti tog projekta. Uveren sam da je reč o projektu koji je isplativ, ali svakako moramo sačekati studiju jer bez nje komisija ne može doneti odluku. Reč je o dugoročnom i velikom projektu koji može da se finansira samo iz ušteda koje bi nastale zamenom postojeće sa LED rasvetom - kaže Bulatović.

Za javnu rasvetu godišnje se iz budžeta potroši oko 2.000.000 KM uz dodatnih 300.000 KM za održavanje koje je povereno JP „Komunalno Brčko“. Procenjuje se da u Brčko distriktu ima oko 22.000 sijalica, a tačan broj i njihovu opravdanost trebalo bi da potvrdi ili opovrgne studija izvodljivosti zamene klasične led rasvetom.
- Potrošnja bila bi smanjena za oko 60 odsto - ističe Bulatović.

Nada se da će kraja godine biti pokrenuta procedura izbora privatnog partnera koji bi iduće godine mogao započeti rekonstrukciju odnosno zamenu kasične javne rasvete sa LED rasvetom.

Dodaje da je to novac koji bi se, nakon što se pokriju troškovi zamene LED rasvetom, ubuduće mogao koristiti za druge projekte od interesa za građane Distrikta.
Svetli na Bulevaru mira

LED rasveta u Brčko ulazi kroz projekte izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih saobraćajnica i ulica u Brčkom. Postavljena je na Bulevaru mira prilikom nedavno završene rekonstrukcije i proširenja ove saobraćajnice, a planirano je da se uradi i u ulici Branislava Nušića čija rekonstrukcija počinje krajem ove sedmice.

 

Izvor: blic.rs

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email