Suđenje Ristaniću: Ubistva civili u Brčkom 1992.

Na suđenju za zločine počinjene u Brčkom, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako je početkom maja 1992. godine vidio ubistvo u objektu “Luka”.

Dubravko Radić je izjavio da je 7. maja 1992. godine u grupi od 15 muškaraca odveden u “Luku”, gdje se zadržao nekoliko sati. Za to vrijeme, kako je kazao, vidio je ubistvo osobe po prezimenu Čaušević.

“Srpski vojnik je uzeo ‘škorpion’, doveo Čauševića do ćoška hangara i ‘škorpionom’ u leđa metak…”, rekao je Radić, dodavši da je istog dana pušten iz “Luke”.

Svjedok je naglasio da je do sredine jula 1992. godine u još nekoliko navrata bio ponovo dovođen u “Luku”, ali i u kasarnu te Sekretarijat unutrašnjih poslova (SUP) u Brčkom.

Posvjedočio je kako je 13. jula 1992. godine s drugim muškarcima odveden za “Batković”, gdje je bio maltretiran.

On je svjedočio na suđenju Đorđu Ristaniću, koji je optužen kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom. Na teret mu je stavljeno da je od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim nedjelima.

Na ovom ročištu Tužilaštvo je pročitalo iskaze dvojice preminulih svjedoka, kao i iskaz svjedokinje Izete Tursić, koja zbog zdravstvenog stanja nije bila u mogućnosti pristupiti u Sud.

Tursić je 2012. godine izjavila da ne može precizirati datum kada je ubijen njen suprug Sulejman, ali da se sjeća kako je u maju 1992. godine otišao po hranu.

“Znam da od tog dana svog Sulju više nisam vidjela”, stoji u iskazu svjedokinje.

Posmrtni ostaci njenog supruga, kako je rekla, pronađeni su u Sremskoj Mitrovici u Srbiji. Ona je pojasnila da je tijelo vjerovatno isplivalo iz rijeke Save, budući da se pričalo da je Sulejman ubijen i bačen u Savu.

Kadrija Čanetović je u izjavi datoj haškim istražiteljima naveo kako je u maju 1992. doveden u “Luku”, gdje je vidio niz ubistava zatvorenika. Kazao je kako je jedne prilike Goran Jelisić izveo Sulju Pezerovića iz hangara.

“Goran mu kaže: ‘Lezi dole.’ Vidio sam kroz otvorena vrata Sulju da leži. (…) Goran mu je uperio pištolj ‘škorpion’ i ustrijelio ga”, rekao je Čanetović.

Svjedok je kazao da je druge prilike “Goran doveo Stipu Glavočevića”, odsjekao mu uši, nos i prste, tukao ga, nudio zatvorenicima pištolj da ga ubiju, a potom naredio da se Glavočević iznese iz hangara.

Odbrana Ristanića je prigovorila na zakonitost i relevantnost ove izjave, pojasnivši da su je haški istražitelji uzeli 1995. godine u predmetu “Jelisić”, a ne u ovom krivičnom predmetu. Haški tribunal osudio je Jelisića na 40 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Brčkom.

Tužilaštvo je pročitalo dva iskaza Osmana Husetovića, koji je izjavio da je početkom maja 1992. godine bio zatvoren u sali “Partizan”, odakle su izvedene četiri osobe za koje je kasnije saznao da su ubijene.

Svjedok je rekao da je bio i u logoru “Luka” kada je jedan mladić saslušavan pod optužbama da je nekoga silovao. On je naveo da je taj mladić bio tučen i da mu je stavljan oštar predmet u uho.

Suđenje će se nastaviti 24. septembra.

 

Izvor: detektor.ba

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email