Potvrđeno: Holandija djelimično kriva za smrti u Srebrenici

   Hag -- Apelaciono vijeće holandskog suda potvrdilo da Holandija snosi djelimičnu odgovornost za smrt 300 muslimana koji su ubijeni u Srebrenici.
Oni su ubijeni nakon napada bosanskih Srba na bazu pod zaštitom UN.

U pitanju je potvrda presude iz 2014. po kojoj su pripadnici mirovnog bataljona UN iz Holandije mogli da znaju da će muslimanski muškarci i dječaci koj su tražili utočište u Potočarima biti ubijeni ako budu natjerani da izađu iz dijela pod zaštitom UN.
U pitanju su događaji od 13. jula 1995, a na presudu iz 2014, na koju se žalila država Holandija. 

Podsjetimo, prvostepeni sud u Hagu donio je u julu 2014. godine presudu kojom je Holandiju proglasio odgovornom zbog toga što njen bataljon, pod mandatom UN, nije evakuisao više od 300 bošnjačkih muškaraca izbjeglih u njihovu vojnu bazu u Potočarima, u okolini Srebrenice, te je ta zemlja proglašena krivom za njihovu smrt. 

Zvaničnici Holandije su naveli da "niko nije mogao predvidjeti da će se dogoditi genocid". "Niko nije mogao ni da pomisli da bi u Evropi 1995. godine mogao da se dogodi genocid", rekao je pravni zastupnik Holandije Bert-Jan Hutzagers. 

Sud je tada odbio kao neosnovane navode majki i supruga ubijenih Bošnjaka po kojima je Holandija odgovorna za smrt oko 8.000 muškaraca i mladića, koje su u julu 1995. godine ubile trupe pod komandom generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. U septembru 2016. objavljeno je da će oko stotinu bivših holandskih pripadnika mirovnih snaga UN možda tužiti holandsku vladu zato što ih je poslala da brane Srebrenicu 1995. godine.

 

Izvor: B92 utorak, 27.06.2017.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email