Albin Kurti traži rješavanje pitanja podijeljenih gradova, u koje ubraja Brčko, Mostar, Mitrovicu i Skoplje

Albin Kurti postao je nezaobilazno lice kosovske politike - pobjedom na vanrednim izborima samo je učvrstio taj status.

"To je bila masovna intervencija naroda na političkoj sceni tako da kosovska drama zarobljene države ne dobije tragičan završetak“, opisuje za BBC na srpskom svoj izborni trijumf.Kurti je lider Samoopredeljenja – političke stranke nastale iz pokreta koji je želio da uzdrma temelje kosovske partijske scene.

Na vanrednim parlamentarnim izborima osvojila je više od 25 odsto glasova i kao prvoplasirana ima inicijativu u procesu formiranja buduće Vlade Kosova čiji bi on trebalo da bude predsjednik.Lider Samoopredeljenja smatra da se Srbi i Albanci nisu sukobljavali zbog razlike u identitetu, već u interesima.

„Na Kosovu je bio sukob Albanaca kao naroda, i Srbije kao države – a ne Albanaca i Srba. Na Balkanu nema rata bez Srbije i nema mira bez Albanaca“, zaključuje Kurti.

Kurti najavljuje da će insistirati na tri principa da bi se, kako kaže, zaliječila otvorena rana.„Prvi princip je da nema dogovora bez dijaloga, a ovi tajni sastanci su bili za dogovor bez dijaloga.

Drugo, nema dijaloga sa mapama – to je kao Tuđman i Milošević o Bosni, a to ne pada u registar mira nego u registar rata jer su se njih dvojica sastali više od deset puta, a sve vrijeme ratovali.I treće, pošto će mape postojati, oko njih moraju biti eksperti za demarkaciju, a ne predsjednici koji se ponašaju kao generali u Prvom svjetskom ratu.

“

Na primjedbu da vremena možda i nema kada Sjedinjene Države imenuju čak dva specijalna posrednika u dijalogu jer žele brzo rješenje, Kurti odgovara kontratezom.

„Kad imaš dva predstavnika, možda zapravo i ne želiš da uradiš taj posao – to je veoma čudno za mene i pokazuje mi da ne treba da žurimo jer nemamo luksuz za još jedan neuspjeh. Evropski okvir razgovora, uzajamno poštovanje i reciprocitet, dobrosusjedski odnosi – to su najvažnije stvari za budućnost, a vještačka urgentnost je zamka.

“

Od Evropske unije, Kurti očekuje „Maršalov plan“ pomoći Balkanu koji će se temeljiti na tri stuba: rješavanju pitanja podeljenih gradova, u koje ubraja Brčko, Mostar, Mitrovicu i Skoplje, pravljenje mosta između obrazovanja i privrede, kao i uklanjanje sa vlasti autoritarnih lidera.

 
(Vijesti.ba)

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email