Ako hoćemo bolje zdravstvo potrebno je više novca i bolja sistemska rješenja

Vlada i Skupština Distriktu, kao i menadžment JZU “Zdravstveni centar Brčko”, intenzivno kroz izradu precizne analize, ali i studije, traga za rješenjem o tome kako zdravstvene usluge u Distriktu podići na viši nivo.

„To je moguće učiniti podsredstvom različitih modaliteta, a jedan od njih bi mogao biti kroz korištenje skupe medicinske opreme i uređaja na takozvani „lizing“, te kroz model javno – privatnog partnerstva kakav imamo u segmentu usluga Službe dijalize, upravo ovdje u Brčkom,“ rekao je, gostujući danas u programu naše kuće, predsjednik Komisije za zdravstvo Skupštine Distrikta Tomislav Stjepanović.

Razloga za još veća budžetska izdvajanja u oblasti zdravstva svakako ima. „Zdravstvo je veoma zahtjevno, a da biste podizali nivo usluga, iz godine u godinu, morate ulagati značajna novčana sredstva, pa ćemo to imati u vidu i kod projekcije budžeta za narednu godinu”, kazao je Stjepanović, dodavši da je u 2019. godini po raznim osnovama za zdravstvo u Distriktu izdvojeno više od 28.000.000 maraka.

 

Izvor: RBDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email