Povećan broj ilegalnih migranata koji prolaze kroz Brčko Distrikt BiH

Broj registriranih ilegalnih migranata u Brčkom se svakodnevno povećava. U Terenskom centru očekuju da će se to nastaviti, a za sada migranti samo prolaze kroz Brčko bez, dužeg zadržavanja.

Broj ilegalnih migranata koji prolaze kroz Brčko znatno je povećan u odnosu na 2017. i 2018. godinu. Tada ih je registrovano 21, a u ovoj godini 185. Većina ih je iz Pakistana, Libije, Bangladeša, Afganistana, određen broj je iz Sirije, a u Bosnu i Hercegovinu ulaze mimo graničnih prelaza.

JOVAN STOJIČIĆ, šef Službe za strance Brčko distirkta BiH

Ako mi poredimo 2019. godinu do sada i 2018. i 2017. neuporedivo je veći broj ilegalnih migranata koji su prošli kroz prostor Brčko Distrika. Ovdje se oni ne zadržavaju, mi ih upućujemo redovnim autobusnim linijama za Sarajevo i oni se trebaju tamo javiti u azilantski centar.

Šef Službe za strance Brčko distrikta Jovan Stojičić ističe da grad za sada nema kapacitet za prijem migranata ukoliko neki od njih odluče ostati u Brčkom.
JOVAN STOJIČIĆ, šef Službe za strance Brčko distirkta BiH

Koliko ja imam informacija ovdje nema ni jedan objekt koji je namijenjen za migrante, može li se iznaći u kratkom periodu, ja nemam takvih informacija.

S obzirom na to da je stanje u Distriktu, za sada, mirno i da na ovom području borave dva ilegalna migranta, inspektori Brčko distrikta BiH odlaze kao ispomoć u Terenske centre u druge gradove širom Bosne i Hercegovine.

 

Izvor: bhrt.ba

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email