Šest mjeseci zatvora za Ramiza Muratovića zbog razbojništva nad starijom osobom

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Ramiza Muratovića optuženog da je prošle godine, zajedno s jednim maloljetnikom,  izvršio razbojništvo nad starijim licem u brčanskom naselju Kolobara.

Njega je Apelacioni sud u ovom gradu osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, nakon što mu je po žalbi odbrane smanjio kaznu sa deset mjeseci, koju mu je bio izrekao Osnovni sud.

Muratović je tako pravosnažno osuđen, jer je 13. jula prošle godine, u podne, zajedno i po prethodnom dogovoru sa malodobnim H.M., izvršio razbojništvo nad  V.F. u njegovoj kući. Njih dvojica su, nakon što su opazili da kod sebe ima novca, pratili V.F. u njegovom kretanju kući, a kad je stigao, ušli unutra kroz balkonska vrata i napali ga. Moljetnik je prišao žrtvi s leđa, uhvatio je u predjelu glave i pritisnuo joj predio očiju i usta, a dok se pokušavala osloboditi Muratović je iz džepa trenerke V.F. oduzeo novac. Nakon razbojništva, zajedno su se udaljili s lica mjesta pribavivši protivpravnu imovinsku korist, da bi krivično djelo sutradan prijavio susjed.

Samo tri mjeseca kasnije, Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu u ovom slučaju,  a nakon provedenog suđenja,  Osnovni sud je presudom iz aprila ove godine osudio  Muratovića na deset mjeseci zatvora. Nakan žalbe njegovog branioca, Apelacioni sud nedavno je preinačio ovu presudu smanjivši kaznu osuđenom na šest mjeseci zatvora. Maloljetni saizvršilac u ovom razbojništvu je, nakon provedenog posebnog postupka prema maloljetnicima, upućen u vaspitnu ustanovu.

 

Izvor: RBDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email