Jednomjesečni pritvor inspektoru za šumarstvo

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor inspektoru za šumarstvo D.Đ. (56)*, koji je uhapšen u petak, zbog sumnje da je kao službena osoba u Distriktu zahtijevao i primio dar. Pritvor osumnjičenom određen je zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv inspektora za šumarstvo u Inspektoratu Ureda gradonačelnika Distrikta D.Đ., zbog sumnje da je kao službena osoba zahtijevao i primio dar da u okviru svoje funkcije ne izvrši što bi morao izvršiti. On se sumnjiči da je tokom ovog mjeseca od I.M. tražio i uzeo novac i zahtijevao određenu količinu ogrevnog drveta da ne bi obustavio sječu, transport i oduzimanje drvnog sortimenta, kojeg je I.M. posjekao bez potrebnih dozvola.

Nakon što je primjenom posebnih istražnih radnji otkriven, D.Đ. lišen je slobode u petak, 18. oktobra, u okviru akcije kodnog naziva “Drvosječa”, dok je sutradan predat Tužilaštvu radi daljnjeg krivičnog gonjenja. Tužilaštvo je, odmah nakon ispitivanja osumnjičenog, predložilo određivanje pritvora D.Đ. ocjenjujući da  postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, te da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke. Po ovom tužilačkom prijedlogu njemu je Osnovni sud Brčko distrikta BiH , u subotu, 19. oktobra, odredio pritvor u trajanju od mjesec dana.

Tužilaštvo, u daljnjoj saradnji s Policijom Distrikta, nastavlja intenzivnu istragu i krivično gonjenje D.Đ. usmjereno na dokazivanje krivičnog djela Primanje dara i drugih oblika koristi (iz člana 374 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisnom kaznom zatvora od jedne do 10 godina.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email