Iz Pravosudne komisije reagovali na navode predsjednika Skupštine Eseda Kadrića

Nakon što je Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić prošle sedmice na  konferenciji za novinare pozvao Pravosudnu komisiju da se uključi i predloži rješenje za problem obustave rada advokata u Distriktu danas su se, tim povodom, oglasili iz ove pravosudne institucije.

“Pravosudna komisija Brčko distrikta nema nikakve mehanizme koji joj stoje na raspolaganju da prekine obustavu rada advokata koja je na snazi već šest mjeseci budući da su oni nezadovoljni Zakonom o fiskalnim sistemima i da je to osnovni razlog njihove obustave rada”, potvrdio je danas za “Radio Brčko”, Dejan Đurović, portparol Pravosudne komisije.

On je takođe obrazložio i pojasnio konstataciju predsjednika Skupštine da Pravosudna komisija nikad do sad nije predložila prijedlog Zakona o advokatskoj djelatnosti iako se to nalazi u njihovoj nadležnosti.

“Još 2014. godine Pravosudna komisija je u skupštinsku proceduru dostavila tekst Zakona o advokatskoj djelatnosti na kojem je radila jedna interesorna grupa, no tada su za taj prijedlog zakona glasala samo dva poslanika u Skupštini Distrikta”, naveo je  Đurović.

Iz Pravosudne komisije danas su još jednom poručili da su spremni da u saradnji sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta rade na pronalasku rješenja za obustavu rada advokata koji nanosi veliku štetu građanima Brčko distrikta.

Sjednica Pravosudne komisije na kojoj će se raspravljati o problemu obustave rada advokata u Brčko distriktu, ali i o dopisu kojeg je krajem prošlog mjeseca ovoj instituciji uputio predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić bit će održana polovinom novembra.

 

Izvor: RBDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email