Godišnjica: Prugu Brčko-Banovići izgradio zanos i entuzijazam ljudi-gdje su danas?

Sedmog novembra 1946. godine voz natovaren ugljem krenuo je iz Banovića prema Brčkom i Beogradu, označavajući uspješan kraj prve omladinske radne akcije u postratnoj Jugoslaviji.

Herojskim podvigom tadašnje generacije mladih ljudi, za šest mjeseci je izgrađena pruga u dužini od 92 kilometra.

Tokom više od četiri decenije u bivšoj državi, kroz omladinske radne akcije izgrađenе su hiljade infrastrukturnih objekata.

Na izgradnji pruge Brčko – Banovići od aprila do novembra 1946. godine radilo je više od 62.000 mladih iz bivše Jugoslavije i više od 1.000 brigadira iz inostranstva.

Od tadašnjeg zanosa, koji je gradio porušenu državu, danas je ostalo malo. Jedan od rijetkih živih brigadira sa pruge Brčko – Banovići, 91-godišnji Stjepan Balekić, staračke dane provodi u Domu penzionera u Tuzli.

„Čuo si za onu riječ „posljednji Mohikanac“, to sam ja, valjda više nema nikoga.“, kazao je Stjepan.

Okružen fotografijama članova svoje porodice, i naravno neizbježnim portretima druga Tita, ovaj starac živi u uspomenama na teško djetinjstvo u Slavoniji, sjeća se gladi i trenutaka kada je sa ocem odveden u logor Sajmište kod Beograda.

Tu su mu fašisti strijeljali oca. Nakon oslobođenja zemlje, na prvi poziv se prijavio i otišao u Banoviće na radnu akciju koje se sjeća po pjesmi brigadira i ogromnom entuzijazmu.

 

Izvor: bhrt.ba

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email